Évadnyitó társulati ülés: egy színházban sokféle szegedinek kell élményeket kínálni

– A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad! – mondta Botka László polgármester, a Szegedi Nemzeti Színház mai évadnyitó társulati ülésén, ahol a színház új örökös tagjává választották Somló Gábor színművészt.

Barnák László főigazgató kollégáitól azt kérte, a tavalyi sikeres évad után idén is maradjon meg a lendület, hogy olyan lelki, szellemi kapcsolatot tudjanak kiépíteni a nézőkkel, amitől jobb Szegeden élni.

Botka László polgármester évadindító köszöntőjében azt mondta, sokféle szegedi ember létezik, sokféle az ízlés is, de színháza csak egy van a városnak, ezért olyan előadásokat kell létrehozni, amelyek repertoárjában minél több szegedi talál magának olyan produkciót, amelyik közel áll az ízléséhez.
– A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad! Az én megingathatatlan alapelvem az, hogy fenntartó önkormányzatként a mi dolgunk a színház működésének biztosítása. Emellett a jövőben is ki fogok tartani – jelentette ki Botka László.
A városvezető adatokat is sorolt arról, hogy jó úton jár a színház.
A tavalyi évadban 29 ezerrel több szegedi látogatta az előadásokat, összesen 124 ezer néző váltott jegyet az előadásokra.

Egyetlen év alatt 13 százalékkal nőtt a látogatók száma, ma már 80 százalékos házzal mennek az előadások.

Az önkormányzat, amellett, hogy a város költségvetésében 505 millió forinttal támogatja a színház működését, évközben hét alkalommal is a teátrum segítségére sietett, amikor annak módosítania kellett a költségvetését.

Többek között teljes egészében magára vállalta az önkormányzat a kulturális támogatási rendszer átalakítása miatt kieső, 35 millió forintos állami forrás pótlását, de a színészlakások felújítására, a díszletraktár korszerűsítésére is nyújtott pótlólag forrást.

A színház főigazgatója, Barnák László ezt követően elmondta, az új évadban összesen tizennégy bemutató várja majd a közönséget.

Az évad első nagyszínházi bemutatóját, Bulgakov Moliére, avagy az álszentek összeesküvése című színművét Alföldi Róbert rendezésében előbemutatóként május végén már láthatta a közönség.

A Kisszínházban az első premiert April De Angelis darabját, a Színházi bestiákat Horgas Ádám már próbálja a társulattal. Ezt követően mutatják be Gimesi Dóra és szerzőtársai sikeres ifjúsági regénysorozatának színpadi változatát, az Időfutárt Barnák László rendezésesében.

Puccini két egyfelvonásos operája a Gianni Schicchi és A köpeny Göttinger Pál rendezésében szintén októbertől látható, novemberben pedig a Szegedi Kortárs Balett gyerekeknek szóló produkciója, a Hamupipőke következik. Prokofjev zenéjére Juronics Tamás készít koreográfiát.

László Miklós vígjátékát, az Illatszertárt decembertől tűzik műsorra, a rendező Sztarenki Pál lesz. Karácsony előtt mutatják be a Mágnás Miska című operettet Peller Károly rendezésében.

A 2020-as évet Mozart Cosi fan tutte című operája nyitja januárban, a beavató előadását Toronykőy Attila állítja színpadra. Jövő februárban a K2 független színházi társulat két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyiját tűzik műsorra. Majd Mohácsi István Johanna című színművének ősbemutatóját testvére, Mohácsi János rendezi, ezt a Szegedi Kortárs Balett felnőtteknek szóló meséje, Juronics Tamás koreográfiája, a Coppélia követi. Márciusban pedig Szabó István Oscar-díjas rendező állítja színpadra Wagner Tannhäuser című operáját.

Pintér Béla legismertebb darabját, a Parasztoperát az Újvidéki Színházzal koprodukcióban mutatják be, az előadás rendezője Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője lesz.

Az évad a Nagyszínházban Orwell 1984 művének magyarországi bemutatójával zárul, a színpadi adaptációt Horgas Ádám készítette és rendezi.

Barnák László közölte, hogy a felnőtt bérletek több mint 90 százalékát már megújították, bérletértékesítés azonban október közepéig még folytatódik.

Kállai Ákos színházpedagógus elmondta, az intézmény az előző évadhoz hasonlóan a fiatalok és felnőttek számára alkotóműhelyeket, felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat szervez, folytatódnak az osztálytermi előadások, a középiskolásoknak pedig fórumszínházi előadást készítenek.

A társulati ülésen örökös tag címet vehetett át Somló Gábor, aki 1985 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal a Szegedi Nemzeti Színház színművésze.