Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.

A baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden megrendezett összművészeti fesztivál igyekszik sokszínű lenni, ezáltal öt napra egy másik Magyarországot kínálni a látogatóknak – mondták el a szervezők a kedden megtartott sajtótájékoztatón.

Kiss Mónika és Bérczes László bejelentették: az idei Ördögkatlan díszvendégei Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Házalesznek, de megemlékeznek a fesztivál indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról is.

Reisz Gábor elmondása szerint először élheti át, hogy díszvendég legyen valahol, ennek örömére fellép a VAN filmzenekarral, beszélgetésen vesz részt Veiszer Alindával, de levetítik mindhárom eddigi filmjét is (Nekem Budapest, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek). Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy a könyves műhely fő feladatának a kortárs magyar irodalom sokszínűségének bemutatását tartja. Ennek jegyében hirdetik meg fesztiválprogramjukat is: verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna; Boldizsár Ildikó meseterápiát tart; Tompa Andrea Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei készülnek felolvasószínházi előadással.
Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta, programjaik jelentős részének a Villánykövesd főterén, a Teleki Ligetben álló színpad ad otthont. Itt lép majd fel mások mellett Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band, de lesz még sok népzene és néptánctanítás is, ahol nem magán a tanuláson, hanem az élvezeten lesz a hangsúly, hiszen

Egy jó nótázás lelket emel.

Minden évben komoly túljelentkezés mutatkozik az Ördögkatlanon szereplő színházi produkciókra - jegyezte meg Kiss Mónika, hozzátéve: kilencre bővült a színházi játszóhelyek száma, a nagyharsányi helyszín pedig idéntől a Fidelio Színpad nevet viseli. Több produkcióból három-négy előadást is hirdetnek, a kínálatban szerepel a Dollár Papa Gyermekei Árvácska című előadása is, amelyben

Kulka János is a Katlan közönsége elé lép, a nagy érdeklődésre való tekintettel összesen négy alaklommal.

Hamvas Béla Karneváljából a k2 Színház készít hat-nyolcórás, „vándorlós” előadást, a Sztalker Csoport Shakespeare Vízkeresztjét dolgozza fel, Kodály Háry Jánosa pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusa közreműködésével lesz hallható.

Ismét Nagyharsányban ad koncertet Péterfy Bori, Háy János Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténeti kötete kapcsán idézi meg több magyar író és költő alakját, míg Göttinger Pál rendező a kisharsányi Kovács Udvarház programjáért lesz a felelős: itt reggel nyolctól hajnali háromig a koncertek és színházi produkciók mellett, olyan versenyek és workshopok várják a fesztiválozókat, mint a tavalyi kocsmai verekedés workshop vagy a kukoricalopási verseny.

A színházi előadások közül kiemelte a Zuhanás sokkja című MáSzínház produkciót, amelyben ép színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek fel, valamint a Reménytelen Csoport Zoltán Gábor Orgia regényéből készített felkavaró, zavarbaejtő előadását.

Nagyszabású produkcióra készül Kovács Gerzson Péter. Mint a koreográfus elárulta, Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik világhírű jelenetét,
az Évszakok vándorlását dolgozza majd fel a közönség közreműködésével.

Nem csupán művészeti programokkal készül azonban az Ördögkatlan: Romsics László, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója például arról számolt be, hogy a pince két napra megnyitja kapuit, és a látogatók elkészíthetik majd saját borházasításukat is.

A rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programja a fesztivál honlapján érhető el.