Kihirdette 2019/20-as évadát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház a következő évadban 14 új bemutatóval várja nézőit. A Nagyszínpadon látható lesz Molnár Ferenc egyik klasszikusa, Szente Vajk ősbemutatót rendez, Szőcs Artur pedig a színház névadójának egyik történetét álmodja színre.


Az évadot a Nagyszínpadon Molnár Ferenc Delila című darabja nyitja, amelyet a szeptemberi bemutató előtt június 14-én, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthat először a közönség. A házasságról és a női rafináltságról szóló vígjátékot Mohácsi János rendezi (az előadás dramaturgja testvére, Mohácsi István), a főbb szerepeket Kosik Anita, Gulácsi Tamás, Horváth László Attila, valamint Józsa Bettina alakítja. Az osztrák-magyar származású Ödön von Horváth legnépszerűbb műve, a Mesél a bécsi erdő is megelevenedik, ezúttal Fehér Balázs Benő színész-rendező elképzelése alapján, aki korábban nagy sikerrel rendezett már Nyíregyházán (A balek). Ugyancsak visszatérő Szente Vajk és állandó alkotótársai, akik a Hello Dolly, a Sherlock Holmes és a Meseautó után most egy magyarországi ősbemutatót állítanak színre. A Kilenctől ötig egy kacagtató és felkavaró, gondolatébresztő és szívmelengető történet barátságról és elégtételről. A hetvenes évek Amerikájában, egy nagy ipari vállalatnál három túlhajszolt, a végsőkig kihasznált kolléganő tervet sző, hogy fogást találjanak rémes, soviniszta, egomániás, hazug és képmutató főnökükön. A történetet a magyar közönség a Jane Fonda főszereplésével készült, azonos című filmből ismerheti, amelynek másik főszereplője Dolly Parton volt – ő a zenés változat zeneszerzője is. A nagyszabású musical a Broadway és a WestEnd hosszú szériái után érkezik Magyarországra. (Érdekesség, hogy a darabot 2020 tavaszán, ugyancsak Szente Vajk rendezésében mutatják be Budapesten, a József Attila Színházban.)

Az évad soron következő, felnőtteknek szóló előadása a színház névadójának regényének színpadi adaptációja lesz Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából, Ari Nagy Barbara szövegváltozatában, a Jászai-díjas Mertz Tibor vendégszereplésével. Az Úri Murit a Nyíregyházán gyakran vendégeskedő Szőcs Artur állítja színpadra. Végezetül, Horváth Péter rendezésében érkezik a Sógornők, Michel Tremblay kortárs kanadai író legismertebb alkotása. A varázslatos erejű történet joual nyelven íródott, mely a Kanadában élő, több mint 300 éve odatelepedett franciák rétegnyelve. A szöveget mindvégig szellemes nyelvi játékok fűszerezik, melyet Parti Nagy Lajos kiváló fordításában ismerhet meg a közönség.

A Krúdy Kamarában négy új bemutatóra számíthat a közönség, ráadásul a szeptember 6-án bemutatásra kerülő Színházi bestiák lesz az évad legelső premierje, April de Angelis darabját Verebes István rendezi. Simon Kornél a Karinthy Színházban jelenleg is futó Tanár úr, kérem! után másodszor rendezi meg a zenés színdarabot, melynek Deres Péter dramaturggal karöltve szerzője is egyben. Alkotótársuk a Karinthy humorára bátran mai választ adó Máthé Zsolt, akinek dalszövegeihez a színház állandó zenei munkatársa, Nyitrai László komponált muzsikát. A Tengeren egy mocskos humorú és mégis csodaszép karácsonyi színdarab kegyelemről, gyötrelemről, családról és olyan adósságokról, amelyeket mindannyiunknak törlesztenünk kell végül. Conor McPherson szigorúan 16 éven felülieknek szóló drámáját Göttinger Pál rendezi, Kálid Artúr vendégszereplésével, Upor László bravúros fordításában. A Kamara-bemutatók sorát Frederick Knott Várj, míg sötét lesz! című thrillere zárja, melyben egy vak nő próbálja felvenni a harcot három betörő ellen, akik egy titokzatos játékbabát keresnek a lakásában. Az előadást Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház egyik vezető művésze viszi színre.

Gyermekeknek szóló előadásból sem lesz hiány: a Nagyszínpadon két klasszikus mese, a Piroska és a farkas és az Ezeregyéjszaka elevenedik meg. A Művész Stúdióban A három kismalac, az Állati színjátékés a Púpos lovacska című mesejátékok várják a kicsiket és a szüleiket.
A 2019/20-as évad bemutatói a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban:

Nagyszínpad:

Molnár Ferenc: Delila (bemutató időpontja: 2019. szeptember 7., rendező: Mohácsi János)
Szilágyi Bálint: Piroska és a farkas (bemutató időpontja: 2019. október 11., rendező: Szilágyi Bálint)
Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő (bemutató időpontja: 2019. október 26., rendező: Fehér Balázs Benő)
Patricia Resnik – Dolly Parton: 9-től 5-ig (bemutató időpontja: 2019. december 7., rendező: Szente Vajk)
Sediánszky Nóra – Papp Dániel: Ezeregyéjszaka (bemutató időpontja: 2020. január 17., rendező: Papp Dániel)
Móricz Zsigmond: Úri muri (bemutató időpontja: 2020. február 22., rendező: Szőcs Artur)
Michel Tremblay: Sógornők (bemutató időpontja: 2020. április 4., rendező: Horváth Péter)

Krúdy Kamara:

April de Angelis: Színházi bestiák (bemutató időpontja: 2019. szeptember 6., rendező: Verebes István)
Karinthy Frigyes – Deres Péter: Tanár úr, kérem! (bemutató időpontja: 2019. október 18., rendező: Simon Kornél)
Conor McPherson: Tengeren (bemutató időpontja: 2019. december 13., rendező: Göttinger Pál)
Frederick Knott: Várj, míg sötét lesz (bemutató időpontja: 2020. április 17., rendező: Mészáros Tibor)

Művész Stúdió:

A három kismalac (bemutató időpontja: 2019. október 4., rendező: Boráros Melinda és a Ziránó Színház)
Valcz Péter: Állati színjáték (bemutató időpontja: 2019. november 29., rendező: Valcz Péter)
Veres András: Púpos lovacska (bemutató időpontja: 2020. március 27. rendező: Varga Péter)

Kiemelt kép: Göttinger Pál (fotó: Várady Nikolett), Simon Kornél (fotó: TV2) és Fehér Balázs Benő (fotó: Varga Imre)