Kapucniban is legény a talpán

A nyíregyházi Bob herceg modern darab, jó zenékkel, humoros megoldásokkal.

Ha a rádióban felcsendül a Londonban, sej, van számos utca kezdetű dal, egyrészt mindenki dúdolni kezdi és énekli tovább, másrészt sokaknak eszébe jut a Huszka Jenő-operettből készült Keleti Márton-film, amelynek szereplői – Nagy Gábor, Szerencsi Éva, Bárdy György, Páger Antal, Márkus László – gondoskodtak arról, hogy a Bob hercegről hosszú évtizedeken át mindenkinek ők jussanak az eszébe. Az viszont, hogy a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közönségének 2019-től már ne a film, hanem az előadás ugorjon be elsőként, az azt rendező Göttinger Pálnak, a szereplőknek és a zenekari árokban szorgoskodó muzsikusnak egyaránt köszönhető.

Közelebb a nézőkhöz

A Bob herceg volt az első magyar nyelven írt operett – a premierjét 1902 végén tartották –, így akár innen is eredeztethető a magyar operettjátszás, aminek a népszerűsége azóta is töretlen. A műfaj kedvelői jól tudják, hogy aki operettre ül be, bonyolult cselekményszövést nem várhat, fülbemászó dallamokat és kedves, happy enddel végződő szerelmi szálat annál inkább. De hogy az 1902-es sztori közel 120 évvel később se legyen poros, közel kell vinni a nézőhöz – ha térben nem is, időben mindenképpen. Éppen ezt tette Göttinger Pál, ennek megfelelően Bob úrfi (Gulácsi Tamás), aki legény a talpán, fekete farmert hord és kapucnis felsőt, uralkodás helyett pedig inkább az Instagramot bújja. Az udvar kiemelt eseményeiről profi tévéstáb tudósít élőben, a bulvárban jártas riporterek (Kónya Merlin Renáta és Horváth Viktor) legfontosabb problémája az, hogy van-e wifi, és ahol csak lehet, lövik a szelfiket.

Kiemelt eseményben pedig nincs hiány: a királynő (Horváth Margit) úgy dönt, hogy huszadik születésnapjára a trónt adja a fiának, Györgynek, akinek sem az uralkodás, sem az azzal járó házasság nincs ínyére. Egyrészt azért, mert éjszakánként a bölcs Pomponiusszal (István István) titokban, Bob álnéven a szegény Annie-nek (Nyomtató Enikő) udvarol, másrészt mert Viktóriát (Kosik Anita) kellene elvennie. A korábbi afférjukat gyakran felemlegető hercegnő leghőbb vágya, hogy királyné legyen, de szerelemről szó sincs: hajnalonként a fess gárdatisztet (Rák Zoltán) tünteti ki kegyeivel, a viszonyuk pedig annyira titkos, hogy egész London hallja…

Szóval a nép (és az ugrásra kész tévéstáb) a koronázási ceremóniára vár, ahol a tervek szerint fellép Elton John, és sok sör fog folyni, de beüt a krach. Az alattvalói panasznapon Annie kiszemelt vőlegénye, a hiperaktív borbély, Plumpudding (Tóth Zolka) és a lány is megjelenik a herceg előtt, György/Bob pedig lebukik, és egy pillanatra azt hihetnénk, hogy dráma ez és nem operett. De aggodalomra semmi ok: helyreáll a világ rendje.

A királynő főnökei

Mert jön egy majdnem-esküvő – Plumpudding lemond Annie-ről, megjegyezve, hogy jaj annak, akit aznap megborotvál –, a királynő pedig álruhát ölt, hogy kiderítse, mi igaz a fiáról keringő pletykákból – az odaadó Mrs. Pickwick (Pregitzer Fruzsina) azt sem tudja, melyik tescós sherryjével kápráztassa el a kocsmájába tévedő uralkodót. Jó látni az önérzetes angolokat – köztük Annie barátnőit, Margót (Munkácsi Anita) és Kátyát (Fekete Varga Kinga), a minden hájjal megkent Gipsyt (Gyuris Tibor) és a lelkészt (Martinkovics Máté), akinek néhány perces monológját vastapssal jutalmazza a közönség –, akik egyrészt büszkék arra, hogy adófizetők, vagyis ők a királynő főnökei, másrészt, ha valamiről nem tudnak, az nem meglepő, hiszen „nincs fent mindenki a Facebookon”. Az összecsukható székek pirosak (díszlet: Ondraschek Péter), a kalapok tipikusan britek (jelmez: Cselényi Nóra), a zene pedig élő (zenei vezető: Nyitrai László és Tamás Attila), az ismerős dallamokat hallva egyre-másra tesszük fel a kérdést: jé, ez is ebben a darabban van?

A nyíregyházi Bob herceg modern darab, jó zenékkel, humoros megoldásokkal és kiváló színészi teljesítményekkel, sőt telitalálatokkal. És persze happy enddel, boldogsággal, amit jó hazavinni.

SZA

forrás: https://szon.hu/