SAJÁT OPERÁVAL ÜNNEPEL BUDAPEST LEGNAGYOBB IMPROVIZÁCIÓS KÓRUSA

Vadonatúj, külön erre az alkalomra írt a cappella operát mutat be 10. születésnapja alkalmából a Csíkszerda kórus Budapesten. A Hold gyermeke hangszerkíséret nélkül, a kóruscsalád több mint 300 énekhangján szólal meg 2019. április 6. és 14. között összesen nyolc alkalommal a Rhema Konferencia Központban.

A Hold gyermeke című opera szereplői olyanok, akár a mítoszok és legendák hősei – a nő, a férfi, a gyermek és a hold. A librettó a Csíkszerdához több szállal is kapcsolódó költő és kritikus, Molnár Illés munkája. A történet elemei – a magány, a szerelem, a féltékenység és az örök küzdelem a nálunknál hatalmasabb, kozmikus erőkkel – mindannyiunk számára ismerős érzések és helyzetek.

Az extravagáns karnagy-zeneszerző, Tóth Árpád, a közösségi éneklés TED-videókból is ismert apostola, a kórus karnagya és a kreatív közösség szellemi vezetője zeneszerzőként jegyzett már oratóriumot, számtalan, a Kórusok Éjszakáján is elhangzott dalt, azonban operaszerzőként most debütál a publikum előtt. Valamennyi művére egyaránt jellemző, hogy könnyen utat találnak a közönség szívéhez.

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kóruscsaládja, három nagykórus, három kamarakórus, két gyermekkar és egy zenekar alkotja. A csíkos fellépőruháik, széles – a népdaloktól a barokkon át a kortárs művekig terjedő – repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett valódi védjegyük a hangfürdőhöz hasonlatos, improvizációs betétekkel tarkított előadásmód. A Csíkszerda egy kreatív, önszerveződő közösség, amelynek tagjai nem csupán énekelni járnak össze, hanem önkéntesként saját maguk készítik elő és szervezik meg fellépéseiket is.

A 10 éves fennálása alatt közel 90 projekt, összesen 286 koncert kötődik a Csíkszerda kórus nevéhez, melyben eddig több mint 800 énekes fordult meg. Ugyanígy a Csíkszerdához kapcsolódik a több éves múltra visszatekintő, Budapest legszerethetőbb kórusfesztiváljaként jellemzett Nyári és Téli Kórusok Éjszakája is.

Jegyek elővételben a csikopera.hu oldalon vásárolhatóak.