Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

100. előadását ünnepli a Telefondoktor a Tháliában

2019. április 18. - Deszkavízió 


Majdnem napra pontosan nyolc évvel ezelőtt mutatták be a Manna Produkció előadását, a Telefondoktort. Szabó Borbála mai napig friss, és rendkívül szórakoztató egyszemélyes bohózatát Orosz Dénes (Poligamy, Coming Out) vitte színpadra, akinek ez volt az első színházi rendezése. A Telefondoktor szerepét a bemutatója óta Göttinger Pál játssza, aki idén április 30-án lép századik alkalommal a közönség elé a Thália Színházban ezzel a produkcióval.

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ekkor kezdődnek a problémák, Dénes ugyanis nem mer igazat mondani, és miközben megpróbál kiszabadulni a “fogságból”, hazugságai önálló életre kelnek a rendelőn kívül. Telefonál, és egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a helyrehozhatatlant. Képes lesz megoldani minden problémát, vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

Az április 30-i előadás után különleges közönségtalálkozóra hívják az alkotók az érdeklődőket. A darab főhősének jellembeli változásairól, a füllentés, a hazugság és az önáltatás lélektanáról beszélget majd egy pszichológus szakértővel, Dr. Piczkó Katalinnal Göttinger Pál színész-rendező, és a szerző, Szabó Borbála író.