Ünnepi kínálattal készül decemberben a szegedi színház

Az év utolsó napjáig elkíséri nézőit a Szegedi Nemzeti Színház. Vendégprodukciókkal és fergeteges óévbúcsúztató esttel készülnek decemberben.

Szegeden az elmúlt évtized legnagyobb nézőszámát produkáló Alföldi-féle Varázsfuvola Londonban is óriási népszerűségnek örvendett – jelentette be Gyüdi Sándor főigazgató a szerdai sajtótájékoztatón. A sikerről hírportálunkon is beszámoltunk. Ugyancsak nagy tetszést aratott a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum plusz operaestjén a Varázsfuvola-keresztmetszet is. Gyüdi Sándor arra is kitért, a Pinokkió című előadás november 19-én jótékonysági esemény lesz, a gyermekdarabbal a GEMMA javára gyűjtenek. A Millerdarabja alapján készült A nép ellensége című színmű november 4. óta fut műsoron, a főigazgató elmondása alapján nagy sikerrel.

Zsótér Sándor rendezésében december 9-én mutatják be a Kisszínházban a Menekülés című Bulgakov-drámát. Gyüditől megtudtuk, az előadásban nyolc álomjelent követi egymást szürreális világot teremtve ezzel a színpadon. Hangsúlyozta, nem vidám, ám Bulgakovtól megszokott, tartalmas darabot láthatnak majd az érdeklődők.

Mind minden decemberben, a szegedi színház idén is ünnepi hangulatot varázsol a teátrumba. Új köntösben tér vissza a Diótörő, ezúttal a makói VargaBalett Táncműhely előadásában. Varga Józseftől, az egyesület vezetőjétől megtudtuk, 160 résztvevős, nagyszabású, humoros és bájos produkcióval készülnek. A felnőtt szerepeket a táncműhely egykori növendékei játsszák, akik ma már vezető stúdióknál dolgoznak, vagy tanodákban fejlesztik tovább tánctudásukat.

Karácsony környékén két Orlai Produkció érkezik a szegedi teátrumba: a Párterápia és a Pesti barokk. Utóbbi kétszereplős zenés darab Kern Andrással és Szabó Kimmel Tamással, Göttinger Pál rendezésében. A Párterápia című vígjáték rendezője Znamenák István, szereplői pedig: Balla Eszter, Mészáros Máté és Debreczeny Csaba. Még egy visszatérő színesíti az év utolsó hónapjának kínálatát: december 18-án az újszegedi szabadtéri színpad bemutatója után a kőszínházban is látható lesz a Páratlan Páros I., a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka. A Játékszín is vendégjátékkal érkezik december 28-án, a Nyolc nő című bűnügyi komédiát mutatják be Szegeden.

A karácsonyi dixie-gála már hagyomány, a Storyville Jazz Band nemcsak, hogy idén ünnepli alakulásának 20. évfordulóját, de egyúttal a december 27-i lesz a 20. alkalom, hogy a szegedi színházban lépnek fel. Háló Pál vezetőtől megtudtuk, valódi ünnepi hangulatú koncerttel készülnek, mely méltó a jövő évi mottójukhoz is: Irány a huszadik! Frankie Látó jazz hegedűs hozzátette, a karácsonyi gálán szeretnének visszanyúlni az együttes gyökereihez.

Az év utolsó napját is érdemes a szegedi színházat választani, Toronykőy Attila rendező ugyanis fergeteges óévbúcsúztató gálát ígért. Idén a musicalt helyezik előtérbe az esten, de sanzon blokk, tánckar és két prózai betét is színesíti a december 31-ét.