Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KÁVÉSZÜNET HORVÁTH ILLÉS RENDEZŐVEL

„EZ EGY NAGY BARÁTI, ALKOTÓI ÖSSZEJÖVETEL" A Kőszegi Várszínháznak az idei a 40. évada. A szakmában azt szokták mondani: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd játszani fog. A jubileumi szezon ősbemutatóját, Göttinger Pál Manőver című darabját Horváth Illés rendezi. A tavalyi évadot elvitte a pandémia. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, hiszen a város és a környék is vonzó pihenőhely az idelátogatóknak. Kifejezetten szeretik, hogy olyan ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Az idei darab műfaja: képzeletbeli skandináv vígjáték. A történet napjainkban, Svédországban játszódik, mégpedig a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt é

A szerelmes démon és Isten angyala

Közösségi opera, improvizációs kórus – csupa formabontó elképzelés a mai zenei életben. A Csíkszerda, amely napjaink egyik legfontosabb és legizgalma­sabb amatőr kórusa, most nem „kó­rusosat”, hanem „operásat” játszik, mégpedig egy nagyon izgalmas témában: a bib­liai Tóbiás történetét meséli el az angyallal, az angol Jonathan Dove operájával. Persze a Csíkszerda kezdettől vonzódott az ilyen különleges megoldású produkciókhoz, most az operarendezést újragondoló fiatal tehetség, a Ju­nior Prima díjas Göttinger Pál viszi színre a darabot, a Csíkszerda mentalitásá­hoz nagyon is közel álló módon. Az együttes célja a formabontással ugyanis nem a meghökkentés, hanem az, hogy az előadásmód fogyaszthatóvá, egyenesen közkinccsé tegye a művet.


A Tóth Árpád művészeti vezetésével működő amatőr együttes a profikra jellemző tudatossággal választ darabot és nyúl a műhöz: miközben megtartja annak műfaji jellegzetességeit, saját képére formálja az előadást. A Kelenföld Montázs Központban ma este hét órakor tartják a premiert, az előadást szombaton és vasárnap, majd a következő két hétvégén is minden egyes este láthatja a közönség.
A Tóbiás és az angyal bibliai történet. Tóbit feleségével, Annával és a fiukkal, Tóbiással Ninivében él, ahol gyilkolják a zsidókat, és eltemetni sem engedik őket. Tóbit azonban eltemeti az áldozatokat, de egyik éjjel elveszíti a látását. A család ráadásul jelentős összeggel tartozik egyik rokonuknak, akinek Sára lánya már hét férjét vesztette el. Sárába ugyanis egy démon szerelmes. Tóbiást az útra egy Ra­fael nevű titokzatos idegen kíséri el. Tó­biás is beleszeret a lányba, de ahhoz, hogy feladatához felnőjön, útja során fontos kérdésekre kell választ találnia.Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 18.

forrás: http://mno.hu/