GÖTTINGER PÁL KÖZÖSSÉGI OPERÁT RENDEZ

A Csíkszerda napjaink egyik legizgalmasabb és legfontosabb amatőr kórusa. Az elmúlt évek során mind műfaji, mind előadásmódbeli sokszínűség jellemezte a darabválasztásait és idén ősszel egy egészen ínyenc ’fogást’ választott bemutatásra.

Az operát egyébként a színházon belül eleve csúcsműfajnak tartó rendező természetesen nem állítja, hogy egy-egy ilyen alkalommal operaénekesek születnek, ahogyan néhány hét alatt színészt sem lehet faragni senkiből. Az ő vállalkozásuknak sincsenek ilyen ambíciói, mindössze annyit szeretnének vele, hogy megmutassák, az együtt zenélésnek sokkal nagyobb távlatai vannak a bőrbe kötött mappákkal, fehér blúzban éneklő kórusoknál vagy a garázsrockzenekaroknál. (A Demokrata cikkéből)

Jonathan Dove Tóbiás és az angyal című operájához Tóth Árpád művészeti vezető és a kórus a tőlük megszokott – azonban amatőröktől szokatlan – profizmussal nyúl és így alakítja saját képére, megtartva annak műfaji jellegzetességeit.

Az operáról:

Jonathan Dove operáját David Lan librettójával először 1999-ben mutatták be a londoni Christ Church-ben. Érdekesség, hogy ezzel a darabbal nyitotta meg kapuit néhány évvel később a szintén londoni Young Vic színház, ahol a kórustételeket ehhez a hazai bemutatóhoz hasonlóan nem profik, hanem a helyi közösség amatőr tagjai adták elő, míg a szólista szerepeket profi énekesek szólaltatták meg.

A “Tóbiás és az angyal” bibliai történet, és mégsem az. Csak a katolikus Szentírásban szerepel, a kanonizált protestáns változatból kihagyták többek közt mesés, sámánisztikus részletei miatt. Dove és Lan lényegében hű maradt az eredeti történethez, csak néhány elemén változtattak. Az opera, vagy méginkább zenedráma jelenetei egyetlen ívbe illeszkednek, nincsenek benne zárt számok, kiállások, a zenekar mindig azonnal átvezet a következő jelenetbe. Tóbit feleségével, Annával és fiúkkal, Tóbiással Ninivében él, ahol nap mint nap gyilkolják honfitársaikat, és a halottak eltemetése is tilos. Tóbit azonban a Tóra parancsa szerint cselekszik: saját kezüleg földeli el az áldozatokat. Egy nap, mikor fáradtan a szabad ég alatt alszik el, arra ébred, hogy a rápiszkító verebek miatt elvesztette szeme világát. A család kétségbeejtő helyzetében némi reményt nyújtana, ha Tóbiás visszakérné azt az óriási kölcsönt, amit egykor Tóbit rokonuknak, az Ekbatánában élő Raguelnek adott. A fiút útján egy titokzatos, új ismerős, Rafael kíséri el. A színpadon az indulás pillanataiban egy másik helyszín is megelevenedik: Ekbatánában Raguelék Sára lánya immár a hetedik nászéjszakáját hálja el, amiből minden alkalommal egyedül ébred fel. Újdonsült férjeit rendszeresen holtan találják, mert a Sárába szerelmes démon, Ashmodeus kegyetlenül meggyilkolja őket. Ehhez a gyönyörű, ám balszerencsés lányhoz indul el Tóbiás a darab kezdetén, akibe természetesen első látásra bele is szeret. Ahhoz azonban, hogy apja igazi megmentője és a szépséges Sára kezére is méltó férfi legyen, nem csupán a Ninive és Ekbatána közti utat kell megtennie az eleinte kissé kamaszos, szeretelen Tóbiásnak. Vajon valóban létezik-e Sára démona? Miért buzdítja folyton Rafael fülelésre, hallgatásra Tóbiást? Mi vagy ki az, ami, aki a szereplők életét átjárja, átrendezi? Vigyázat! A Csíkszerda kórus nem ígéri, hogy egyértelmű választ tud nyújtani akár a fenti, akár a darab nyomán felmerülő egyéb kérdésekre.

A szabadúszó Göttinger Pál mögött fiatal kora ellenére már elég gazdag és sokrétű rendezői pálya áll. Több műfajban is otthonosan mozog, rendezett klasszikus, modern és kortárs darabokat, prózai műveket éppúgy, ahogyan operákat is. Dolgozott a Pesti Magyar Színházban, az Operaházban és a Szputnyik Hajózási Társaság produkciójában is. Rendhagyó módon nyúl a színdarabokhoz, s teszi ezt úgy, hogy az a mai néző számára is közérthető legyen. A színházkedvelő közönség leginkább az operabeavatókról ismerheti nevét, amely beszélgetős, operaelemző előadásmód Göttinger Pál saját ötletei alapján valósulnak meg. Emellett rendszeresen dolgozik együtt az improvizációs színház műfajában alkotó Momentán Társulattal, valamint évek óta az Ördögkatlan Fesztivál munkatársa is. A Prima Primissima alapítvány Junior Prima díjjal ismerte el munkáját. Néhány éve együtt dolgozott Halas Dóra és Tóth Árpád karnagyok együttesével, a Halastó kórussal a Cupido és a halál angol kisopera, majd később Az elvarázsolt disznó című – szintén Jonathan Dove zeneszerző által írt – meseopera színre vitele kapcsán. Göttinger Pál szemléletmódja hasonlatos a Csíkszerda kórus mondanivalójához: önként és dalolva hozzunk létre a valami egyedit, szórakoztatót és magával ragadót.

Jonathan Dove neve már ismerősen csenghet a hazai koncertlátogatók számára, hiszen a Halastó Kulturális Egyesület 2011-ben nagy sikerrel vitte színre a kortárs brit komponista meseoperáját, Az elvarázsolt disznót. Dove 1959 júliusában született Londonban, építész szülők gyermekeként, de zenei irányultsága hamar megmutatkozott: gyermekkorától játszott zongorán, orgonán és brácsán, később pedig zeneszerzés szakon végezte egyetemi tanulmányait Cambridge-ben. Ugyan zongorakísérőként bőven volt alkalma énekesekkel együtt dolgozni, az opera műfaja felé a híres Glyndebourne-i Operafesztivál terelte, ahová 1987-ben szerződött le. Első, áttörést hozó saját operáját is az ő megrendelésükre írta Flight címmel 1998-ban. Azóta több mint 20 operát vagy jellegében ahhoz fogható színpadi művet írt, és a szakma határtalan lelkesedéssel fogadja azt a közvetlen és tiszta hangvételt, aminek köszönhetően Dove új lendülettel képes meghódítani a közönséget az opera már-már elveszettnek hitt műfaja számára. Ebben nem kis szerepet játszik az a törekvése is, hogy meghonosítsa a „közösségi opera” műfaját. Ennek első darabja az 1999-es Tóbiás és az angyal, ami – azóta több társával, a Life is a Dream, a The Walk from the Garden és a The Monster in the Maze című, részben amatőrök által színpadra vitt előadással – megtöri azt az elitizmust, ami az opera műfaját övezi, valamint a profi zenészeket és szólistákat összekovácsolja a zene szeretete miatt szabadidejükben együtt éneklő amatőr kórusokkal és gyermekkarokkal.

A Tóbias és az angyalt a következő időpontokban nézheti meg a közönség a Kelenföld Montázs Központban:

november 18. péntek, 19. szombat 19.00
november 20. vasárnap 18.00
november 25. péntek, 26. szombat 19.00
november 27. vasárnap 18.00
december 2. péntek, 3. szombat 19.00
december 4. vasárnap 18.00

Az előadás jegyelővételhez kötött: http://csikszerda.hu/projekt/tobias