Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Vastaps-díj Kolonits Klárának

A művésznő a Katona József Színház Così fan tutte-előadásában nyújtott teljesítményéért vehette át a különdíjat

A hagyományoknak megfelelően a Katona József Színház évadnyitóján osztották ki a Vastaps Alapítvány díjait, melyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. A színház múlt évad végén bemutatott Così fan tutte-produkciójának közreműködői két díjat is kaptak: a legjobb női epizódszereplő díját a Despinát alakító Pálmai Anna, a különdíjat pedig a Fiordiligit alakító Kolonits Klára vehette át.

A Così fan tutte-produkció a már évek óta nagy sikerrel zajló Operabeavató-sorozat eredményeként jött létre. A 2015/2016-os évad során a Kamrában tartott Operabeavatók témája egységesen Mozart operája volt, s a beavatók során a közönség nyomon követhette, hogyan lesz a beavatókból, vagyis a próbákból előadás.

A produkciót – mint arról korábban már hírt adtunk – június 17-én mutatták be a Katona József Színház Kamrájában. Kolonits Klára és Pálmai Anna mellett a további szereplők Szolnoki Apollónia (Dorabella),Varga Donát (Ferrando), Cseh Antal (Guglielmo) és Kálid Artúr (Don Alfonso) voltak. Az előadás zenei vezetője Dinyés Dániel, rendezője Göttinger Pál – az Operabeavató-sorozat állandó közreműködői.

Katona József Színház