Augusztus közepétől válthatók bérletek a szegedi színház következő évadára

Színházba mentem! – ez a Szegedi Nemzeti Színház legújabb évadának szlogenje. Azt már a nyári szünet megkezdése előtt tudni lehetett, hogy szeptembertől az eddigieknél több vidám produkciót láthat majd a közönség, a csütörtöki sajtótájékoztatón pedig arra is fény derült, pontosan mikor, milyen előadásra csábítja a teátrum a színház szerelmeseit.

A drámatagozat augusztus 23-ától próbál a szegedi teátrumban, nem sokkal később pedig az operatagozat is megkezdi felkészülését az őszi bemutatókra – ismertette az aktuális történéseket a színház háza tájáról Gyüdi Sándor. A 2016/2017-es évad műsorfüzetét a főigazgató mellett Pál Tamás első karmester, Spiró György művészeti vezető, illetve Keszég László főrendező ismertette.

Az operatagozat, az első karmester szavai szerint, magasra állította a mércét az új évadban, ugyanis a leggyakrabban játszott művek “átiratait” láthatja majd a közönség a szegedi színpadon. A Bánk bán, a Don Pasquale és a Faust a legismertebb és legkedveltebb operák közé tartozik a műfaj rajongóinak körében, ezúttal azonban újszerű színpadi megközelítésből, az igényes zenei megvalósítást szem előtt tartva viszik színre az előadásokat. Tavalyról visszatér a nagy sikernek örvendő Szerelmi bájital és a Trubadúr is, illetve Szegeden is látható lesz a fővárosban már bemutatott Sly című Shakespeare-opera.

“A jó színház izgalmas, lebilincselő, különleges, meglepő történeteket dolgoz fel” – olvasható Keszég László tollából a teátrum hivatalos műsorfüzetében. A tagozatvezető-főrendező, ahogy már korábban többször, most is hangsúlyozta: az eddigi évadoktól részben eltérve, több vidámságot csempésznek a színház falai közé. Jön például a Volpone című, az emberi tulajdonságoknak görbe tükröt állító komédia; a Keszég által legjobb tanmeseként aposztrofált Pinokkió; az ironikus hangvételű Menekülés című Bulgakov-dráma; a Mesél a bécsi erdő című örökzöld népszínmű; valamint a Dollárpapa című komédia is.

Idén is fogad ősbemutatót a színház: Háy János Utánképzés című színművét április 7-én láthatja a közönség, először Szegeden. Spiró György elmondta, Háy a legjobb magyar drámaírók egyike, ezt a darabot is egy, a saját életéből merített epizód ihlette. Az évad kedvelt és várt produkciója a stúdiószínházi bemutató, melyet ezúttal a Nagyszínház balett-termében láthatnak az érdeklődők. Hubay Miklós Néró című műve három egyfelvonásos alapján készült, története pedig tapasztalat az önkényuralomról.

Gyüdi Sándor felhívta a színház szerelmeseinek figyelmét: a bérletértékesítés augusztus 15-én kezdődik, a tavaly is bérletet váltók pedig egészen szeptember 10-ig hosszabbíthatnak. A bérletek neve idén sem változott, a műfaji összetétel azonban sokszínű. A drámatagozat szeptember 9-én tartja hagyományos nyitánygáláját a Kisszínházban, szeptember 10-én pedig opera gálaműsort rendeznek Simándy Józsefreemlékezve, akinek kereken 70 éve indult el karrierje Szegeden.
Színházba mentem! – a 2016/2017-es évad műsora

Nagyszínház produkciói
október 7. – Erkel Ferenc: Bánk bán opera
Rendező: Galgóczy Judit

október 21. Carlo Collodi: Pinokkió mesejáték
Rendező: Hollós Gábor

november 11. Stravinszky/Górecki: Menyegző/IV. szimfónia
Szegedi Kortárs Balett bemutatója
Koreográfus: Juronics Tamás

november 25. Lloyd Webber-Time Rice: Evita musical
Rendező-koreográfus: Juronics Tamás

2017. január 11. Ermanno Wolf-Ferrari: Sly opera
Rendező: Göttinger Pál

február 3. Donizetti: Don Pasquale vígopera
Rendező: Sándor János

február 24. Mozart-Lackfi János: Parázsfuvolácska mesejáték
Rendező: Toronykőy Attila

április 28. Charles Gounod: Faust opera
Rendező: Bodolay Géza

Kisszínház

szeptember 23. Ben Jonson: Volpone komédia
Rendező: Csiszár Imre

szeptember 30. Hubay Miklós: Néró színmű
Rendező: Léner András

november 4. Ibsen: A nép ellensége színmű
Rendező: Bodolay Géza

december 9. Bulgakov: Menekülés dráma
Rendező: Zsótér Sándor

2017. január 27. Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő népszínmű
Rendező: Keszég László

február 17. Abszurdia
Szegedi Kortárs Balett bemutatója
Rendező: Juronics Tamás

március 3. Gábor Andor: Dollárpapa komédia
Rendező: Horváth Péter

április 7. Háy János: Utánképzés ősbemutató
Rendező: Szőcs Artur