Haumann Péter otthagyja a Katonát

A színművész huszonkét év után távozik, szabadúszóként folytatja, a katonsás szerepeit átveszik.

„Nehezen pótolható” – ezekkel a szavakkal jellemezte Máté Gábor igazgató a távozó színművészt, aki a továbbiakban nem lesz látható a Katona színpadán. A mi osztályunkban Abram szerepét Koltai Róbert veszi át, akivel még Kaposváron dolgozott együtt Máté Gábor. Az olaszliszkaiban Haumann Péter helyett Rajkai Zoltán lesz látható. Máté Gábor elmondta, új tag nem érkezik a társulatba.

Az új évad bemutatói erős „klasszikus vonalat” rajzolnak ki, Puskin-, Brecht- és Ibsen-darab is szerepel a kínálatban. Izgalmas produkciónak ígérkezik Ferdinand von Schirach Terror című műve, amit Dömötör András visz színre a Kamrában. A darab súlyos morális problémát feszeget: egy vadászpilótának kell döntenie arról, hogy lelő-e egy utasszállítót, amelynek a fedélzetén terroristák azzal fenyegetőznek, hogy a repülőt a müncheni stadion 70 ezer nézője közé vezetik. Az előadás érdekessége, hogy a nézők szavazhatják meg, a kétféle befejezés közül melyikkel érjen véget az aznap esti előadás. Az évad bemutatóit itt olvashatja.

Máté Gábor ismertette az idei Vastaps-díjasok névsorát is, akik között többen is szerepelnek az előző évad nagy port kavart A bajnok című előadásához. A legjobb férfi főszereplő díjával Mészáros Bélát tüntették ki, többek között a Bihariban nyújtott alakításáért. Rezes Judit a legjobb női főszereplő díját érdemelte ki (A bajnok, Abigail bulija, Részegek), a legjobb rendezés díját Máté Gábor kapta (Az olaszliszkai, Bihari). A legjobb férfi mellékszereplő Bezerédi Zoltán (A bajnok, Minden jó...) lett, a legjobb női mellékszereplő díját megosztva Jordán Adél (A bajnok, Emilia Galotti) és Pálmai Anna (Az olaszliszkai, Részegek, Cosí fan tutte) nyerte el. Különdíjat ítéltek meg Kolonics Klára operaénekesnek.