A playdome.hu a Halál Hotelről

Könnyed esti krimi-komédia egy hotelben, ahová meghalni járnak az emberek.

Néha bizony jól esik az embernek kikapcsolódni a dolgos hétköznapok videojátékozással töltött órái után, és valami olyasmivel elütni a szabadidőt, amiben nem kell lövöldözni, hosszú órákon át bázisokat építgetni, Pokémonok után járni a várost vagy épp luxusjárgányokkal száguldani a meseszép hegyvidéken. Mit is tehet ilyenkor az egyszeri játékos? Mondjuk elmegy színházba! Így tettem én is néhány nappal ezelőtt, és választásom egy különleges darabra esett. Egressy Zoltán Halál Hotel című színdarabja ugyanis több szempontból is kilóg a sorból.

A Halál Hotel története megdöbbentő módon a Halál Hotelben játszódik. A szálló arról vált híressé hírhedtté, hogy ide bizony meghalni járnak az emberek. No ne valami Motel-féle horrort képzeljetek el, ez egy egészen bájos kis hotel, ahol készséges a személyzet (vagyis az igazgatónő és a szakács, mert más nem nagyon van), és a kiszolgálásra sem lehet panasz. Itt senkit sem ölnek meg, csak épp rávezetik az embert a végső tettre. Víz csöpög a konnektorra, gyanúsan zöld színe van a víznek, fura kötél lóg a szoba közepén... Történetünk a hotelben működő Ravatal Rádió műsorvezetőinek titokzatos megölésével veszi kezdetét, majd nem sokkal később meg is érkezik főhősünk, Frank nyomozó (Cserna Antal), hogy felgöngyölítse az ügyet. Sorra kihallgatja a szálloda vendégeit, akik nincsenek sokan: mindössze az életvidám Skolasztika nővér (Kútvölgyi Erzsébet), egy fiatal lány (Holecskó Orsolya) és egy fiatal srác (Horváth Illés), akik halni jöttek a hotelbe, valamint egy másik férfi (Őze Áron – aki egyben a rendező is). Mellettük csak a szálloda igazgatónője (Losonczi Kata), Mo Csing – a szakács/pincér (Göttinger Pál) és a rádió tulajdonosa, Damoklész (Takács Géza).
Ők persze mind rettentő gyanúsak, akármelyikük lehet a tettes. Elszánt, de kissé labilis hősünk, Frank nyomozó pedig a lehető legalaposabb munkát szeretné végezni, de sehol sem talál egy kályhát, amitől elindulhatna, így marad a találgatás. Végül persze rájön a megoldásra, a gyilkos is előkerül és a csattanó sem maradhat el.

A Halál Hotel első hallásra meglehetősen morbid témát boncolgat: viccet csinál a halálból. Ám ezt oly formán teszi, ami a legkevésbé sem bántó vagy megbotránkoztató. Az egész darab végig bohókás, ügyesen figurázza ki Agatha Christie regényeinek jellegzetes szereplőit. Az i-re a pontot a színészi játék teszi fel. Minden színész jól hozta a szerepét, de közülük is kiemelkedett a zavarodott nyomozót alakító Cserna Antal és a kacér igazgatónőt játszó Losonczi Kata.
Mint fentebb említettem, a Halál Hotel több szempontból is kilóg a többi színdarab közül. Különlegességeinek egyike, hogy a darabot kifejezetten az Óbudai Társaskör kertjére írták, így a színészek alkalmanként nemcsak a berendezett díszletet, de a kert adottságait is ki tudták használni.

Könnyed esti kikapcsolódást kínált Egressy Zoltán darabja, amely épp annyit nyújtott, amennyit az ember előzetesen várt tőle, de nem is akart ennél több lenni. Mind a történet, mind az alakítások és a körítés is a helyén volt, a poénok ültek. Voltak ugyan néha kicsit laposabb részek, de unalmasnak ezeket sem mondanám, inkább csak amolyan pici szusszanások egy következő lendületvétel előtt. A Halál Hotel így nem más, mint egy jó kis nyáresti szórakozás, amely ugyan a halállal viccelődik, de valójában épp azt sugallja, hogy szeressünk élni. Sajnos idén már nem tűzik újra műsorra a darabot, de jövőre érdemes lesz kiülni rá a színházba a kertben. ■