Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

ÖTVÖS ANDRÁS KAPTA A THEALTER JUNIORDÍJÁT

Október 3-án a Jurányi Inkubátorházban adták át a szegedi nemzetközi színházi fesztivált szervező MASZK Egyesület képviselői a díjat Ötvös Andrásnak, a budapesti Katona József Színház színészének, A csemegepultos naplója című Orlai Produkcióban nyújtott teljesítményéért.

Gerlóczy Márton regényét Lőkös Ildikó és az előadás rendezője, Göttinger Pál alkalmazta színpadra, a monodrámát nagy sikerrel mutatták be nyáron Szegeden.

A díjátadón Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke köszöntőjében elmondta: a THEALTER fesztivál elsősorban – de nem kizárólag – a független alkotók bemutatkozási terepe, büszkék rá, hogy az elmúlt 24 évben több mint 30 ország közel 170 társulata mutatkozott be a városban, többen elsőként Magyarországon.

A fesztiválnak a kezdetektől fontos missziója, hogy friss, innovatív előadásokkal, fiatal alkotókkal találkozzon a közönség, a 2011-es fesztivált kifejezetten az utánpótlás bemutatásának szentelték, és épp a napokban zajlik a IV. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, ahol szintén a pályakezdőké a terep. Fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy fiatalon tartsák a találkozót, ennek köszönhetően nem csak a színpadon kap lehetőséget ez a korosztály, de mostanra megfiatalodott a közönség, és idén a fesztivál lebonyolítását segítő önkéntes csapat harmada is fiatalabb volt, mint a közel negyedszázados THEALTER.

A juniordíj odaítélésére a fesztivál legfiatalabb színházcsinálói, a Tea for Two workshop hazai és határon túli, közép- és felsőfokú művészeti képzésben résztvevő hallgatói kaptak lehetőséget. A fesztivál plakátját idéző THEALTER-angyalt a legjobb férfialakítás díjaként ők ítélték oda Ötvös Andrásnak. A juniordíjat Balog József, a THEALTER művészeti vezetője adta át.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál. Júliusban 9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be a 24. alkalommal megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon, több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően.

A fesztiválon második alkalommal díjazták a produkciókat. A kritikusok díját 2014-ben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák című előadása kapta, a legnépszerűbb előadás közönségdíját pedig Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója nyerte el.

Forrás: MASZK / szinhaz.hu