Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Maga a kolbászillatú élet - A csemegepultos naplója a Zsolnayban

Ajánlott vacsorázni, mielőtt az ember megnézi a Zsolnay Negyedben A csemegepultos naplóját: füstölthús-illat között színesen-szagosan mutatja be Ötvös András a kétezres évek közepi-végi romkocsmás-húspultos pesti magyar világot.

"A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam." - A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz, és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest és a Vásárcsarnok sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul... - olvasható a Zsolnay Negyed programajánlójában.

És ha már csemege, az egyik legjobb idei darab érkezik az E78-ba, Gerlóczy Márton azonos című regényéből készült A csemegepultos naplója (Göttinger Pál rendezésében), melyben Ötvös András bábszínházat játszik sonkákból, plüss-libákból, lópárizsiból, csomagolópapírból. Ötvös lubickol a kiélt író-csemegepultos szerepében, a közel kétórás darabot egyenletesen magas fokon játssza végig, miközben egy-egy kellékből alakít ki komplett szereplőket, akik Márczy Lali füstölthús-illatú életét színesítik a kétezres évek eleji Budapest romkocsmás világában. 


Zsolnay Negyed, E78, 2014. október 26., 19:00.

Jegyár:
- diák/nyugdíjas 2200 forint;
- felnőtt: 2700 forint

Az internetes jegyvásárlás ezen a linken érhető el.