Székfoglaló: üléspróba a Csiky Gergely Színházban

KAPOSVÁR | Kényelmes székekben ülve, a kényelmet rövidesen a nézőknek átengedve nyitotta meg az új évadot szerdán a kaposvári színház társulata.

A megújult nézőtéren erejében megújult művészeti és műszaki állomány foglalt helyet a nyáron érkezett új ülőalkalmatosságokon. Melyeket Rátóti Zoltán színész-igazgató nyílt színi gyorstesztje alapján mindenki kiválóra értékelt, bár az is igaz, visszaút nincs. A következő negyed századot ergonomikus székeken töltik a színházbarátok, akik persze – ez közös igény színpadon innen és túl – a székérzésre, az ülésemlékre vágynak a legkevésbé. Hiszen akkor jó a színház, ha a széktől elemel. A Csiky a 2012/2013-as évadnak is érzékelhetően így rugaszkodik neki. Bár a hagyományosan augusztus derekán tartott évadnyitóra lélekben még szabadságon lévő színházcsinálók érkeztek, a ráhangolódásra nem sok idő marad. Este már próbával dicséri a napot a nagyszínpadi Hyppolit, a lakáj szereposztása, és a Világszép nádszálkisasszony című mesedarab is repülőrajtot vesz. Mindkettő bemutatóján szeptemberben helyezkedhetnek kényelembe, addig a bizonyos reménybeli elemelkedésig a nézők.

„Nehéz, de igen színesnek és nagyon tartalmasnak” ígérkező évadként fogalmazta meg a társulat előtt álló hónapokat a Csiky Gergely Színház igazgatója. Rátóti Zoltán évadra hangoló gondolatai ezúttal nem szorították konkrét várakozások közé az alkotókat, az évadzárón mind a nézőszámmal, mind az egyébként általa 4,2-re osztályozott évad egyes előadásaival őszintén elégedetlen volt. Most mindazokat az eredményeket igyekezett számba venni, amelyek lendületet adhatnak egy nagy meneteléshez. Ilyen, a színház életében legfontosabb sikerként említhető a Pécsi Országos Színházi Találkozón átvett díj, melyet Hunyadkürti György a Legjobb férfi szereplőnek járó alakításért kapott. A kaposváriak érthetően már magát a POSZT-jelölést is éhezték, a Bérczes László Vaknyugat-rendezésének is szóló elismerés fontos visszaigazolás volt. Függetlenül az átalakulóban lévő fesztivál válogatási és díjazási rendszerét érő múlhatatlan bírálatoknak.

A kaposvári társulathoz egy új tag szerződött, a Kaposvári Egyetemen végzett Mohácsi Norbertet az elmúlt három évben a Nagymamától kezdődően számos előadásban láthatta a közönség. Elszerződők is vannak: Takács Géza sok emlékezetes karakter megformálása után távozott, amint Göttinger Pál rendező és Dinyés Dániel zenei vezető is másutt folytatja. Utóbbi feladatkört már az évadindító zenés vígjáték szerdai próbáján, ha nem is társulati tagként Faragó Béla vette át. A kaposvári születésű Erkel-díjas zeneszerző, akire hosszabb távon számít a direktor, a Bárkából érkezetteket erősíti; 1996-ban alapító tag volt, s 2007-ig zenei vezető a fővárosi színháznál.

Az új évadban új művészeti koprodukciók formálódnak a Pesti Magyar Színházzal és a pécsi nemzetivel. Ennek köszönhetően a vendégművészek köre is népes lesz, közte Őze Áron színész-igazgatóval. Csákányi Eszter is színpadra lép hosszú idő után a Csikyben, Spindler Bélának pedig ismét tapsolhat a közönség. Először rendez Kaposváron Méhes László és Guelminó Sándor. Szintén először rendez Némedi Árpád, de ez az életművére igaz a kiváló kaposvári nevelésű színésznek: A csúnya című komédiát állítja színre a stúdióban. Az alkotó a Nemzetiben és az Örkényben is játszott az elmúlt években, s egy független színházi Bulgakovban is feltűnt tavaly. A kaposváriak régi ismerősként láthatják viszont a színpadon Egres Katinkát és Karalyos Gábort. Az alternatív színházi, fővárosi és győri évadok érkezik kaposvári vendégjátékra Érsek-Obádovics Mercédesz, s kőszínházakon túli tapasztalatokkal színesíti az évadot Sipos Vera. Funtek Frigyes, Valló Péter, Schwajda Gergő, Tóth Géza és Kelemen József mellett Bérczes László és Rátóti Zoltánis jegyez rendezést.

Repertoáron két előadás marad: a Vaknyugat és a Portugál. Utóbbi a mozgalmas nyári vendégjáték-időszakban is utazott, Tóth Géza rendezését a negyedszázad után éledő boglári színházban játszották. A Vörös kápolnánál a Holnemvoltfát is bemutatták a kaposváriak, s megjárták vele az Ördögkatlant is; Váradi R. Szabolcs író-rendező jelenleg a Továbbisvanon dolgozik, melyet októbertől láthat a közönség. A társulat szeptemberben az Othelló Gyulaházán című produkcióval utazik a Vidéki Színházak Fesztiváljára, a fővárosi Nemzetiben a Csodát játsszák novemberben. Vidnyánszky Attila teátruma jövőre a Cigánytábor az égbe megy előadást fogadja.

Az újdonságként májusban kezdődött bérletezés szerdán újraindult: 82 stúdió- és nagyszínpadi bérlet tulajdonosa a lecserélt székek egyikével gazdagodott. A Szalai József műszaki vezető által vezényelt nézőtéri felújításra húszmillió forintot áldozott a város önkormányzata. Ezt Oláh Lajosné alpolgármester mondta évadnyitó-köszöntőjében, hozzátéve, a téglajegyekből a színházkedvelők is több mint egymillió forinttal járultak hozzá a 291 beépített plusz tíz pótszék cseréjéhez. Az alpolgármester felvillantotta reményét, miszerint ezek a széksorok is kikerülnek végre, ha időlegesen is a zsöllyéből, és elkezdődhet a színház „valódi, igazi felújítása”. Ehhez azonban, úgy tetszik, meg kellett érni az uniós költségvetési ciklus végét, hiszen 2014 előtt e célra nem sikerült a 7,5-8 milliárd forintosra tehető átépítés költségét, de még annak eredetileg tervezett felét sem előkeríteni. Tetőfelújításra egyébként a nyáron 1,9 milliót, kazáncserére 1,3 milliót költött a színház.

Az évadnyitó ülést a Komor-gyűrű átadása zárta: a társulat szavazata alapján (és tapsával kísérve) Hunyadkürti György kapta a Csiky hírnevének alapjait megvető néhai igazgatóról, Komor Istvánról elnevezett címet.