Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

KiBelátó program a Magyar Színházban - megnyitó eszmecsere tanároknak

Kedves Tanárnő, Tanár Úr!

Mi, a Magyar Színház színházpedagógusai és általunk a színház vezetői, sok szeretettel meghívjuk Önt és érdeklődő kollégáit színházunk első
ESZMECSERÉJÉRE,
amit 2013. szeptember 5-én, csütörtökön 15.00 órától körülbelül 17.00 óráig tervezünk megtartani színházunk Sinkovits Imre Színpadán.

Az ESZMECSERE célja:
A Magyar Színház profilváltáson ment keresztül: a 2012/13-as évadtól kezdve mint ifjúsági és családi színház működik. Ennek a változtatásnak a következő eleme a 2013/14-es évadban beinduló komplex színházpedagógiai program.
Kulcsszavaink a kíváncsiság, a felfedezés, a kísérlet és a párbeszéd. Szeretnénk nem csupán szolgáltató lenni – célunk, hogy a Magyar Színház az iskolák, a tanárok és a diákság partnerévé váljon.
Ennek legelső állomása ez az aktuális esemény, ahol lehetőséget kívánunk teremteni Önöknek és magunknak arra, hogy „eszmét cseréljünk”, és közösen ötleteljünk:


  • Miről szól, miről kellene szólnia a színházpedagógiának? 
  • Milyen témák, kérdések foglalkoztatják a ma középiskolásait? 
  • Melyek azok, amelyeknél a színház és a drámapedagógia platformként szolgálhat? 
  • Milyen új utak képzelhetők el a színház és az iskolák együttműködésében?


Az ESZMECSERÉN megosztjuk Önökkel saját válaszainkat és ötleteinket is, így szó lesz tervezett programokról, projektekről, bérletekről és pályázatokról egyaránt.
De sokkal kíváncsiabbak vagyunk azok válaszaira és véleményére, akik nap-nap után dolgoznak saját diákjaikkal, akik belülről látják saját iskolájukat, és akik, úgy hisszük, tele vannak kísérletezési vággyal.
És ezek Önök.

Kérjük, csatlakozzanak hozzánk az ESZMECSERÉRE!

A mihamarabbi találkozás reményében,
Üdvözlettel:
Kámán Orsolya és Márton Gábor Csaba

A színpad befogadóképessége miatt korlátozott számban tudjuk fogadni a jelentkezőket, ezért részvételi szándékát, kérjük, 2013. szeptember 3-áig a lorincz.viktoria@mszinhaz.hu címen jelezze!