Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Vége is, meg nem is...

Bár az idei PLACCC Fesztivál hivatalosan vasárnap ért véget, a hatása érezhető Budapest kulturális vérkeringésében. Aki lemaradt, az sem maradt ki végleg. Az óriási érdeklődés miatt már tervezik a Soharóza Kórus és Göttinger Pál szlengblog-operájának továbbjátszását, a Haszondesign Projekt köztéri művészeti alkotásainak egy része pedig marad az utcákon. A mottó tehát ezután is: Tartsd nyitva a szemed!

Közbeszéd tárgya lett a második PLACCC Fesztivál. A szervezők azt ígérték, hogy október 2 és 11. között felkavarják az állóvizet Budapesten, és a jelek szerint ez sikerült is nekik. Internetes fórumokon, kávézókban, romkocsmákban beszélgetnek az emberek a holland Space hovatartozásról szóló dokumentum-színházi előadásáról és a Soharóza Kórus szlengblog-operájáról, együtt gondolkodnak az algákkal működő Belvárosi Szmogreduktorról, míg mások fotókat töltenek fel a világhálóra a Haszondesign projekt látványos köztéri akcióiról. Aki lemaradt az idei PLACCC-ról, még pótolhatja az élmények egy részét.

A Soharóza Kórus és Göttinger Pál rendező közös produkciója, a Mindenütt jó összes előadására már a második napon valamennyi belépőjegy elkelt. A szleng.blog.hu alapján készült libretto Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírójának munkája. A Soharóza Kórus olyan szövegekre improvizál zenét, mint például: "Megmurdellt, megmakkant", "Nem csicskulnak, kajakra jönnek, ez nem lakossági para", "Vágod? Befigyel a végzet!" A Szemlő-hegyi-barlangban bemutatott produkciót várhatóan még láthatják azok, akik a PLACCC Fesztivál alatt már nem jutottak belépőhöz. A szervezők tervezik a továbbjátszást, ezért érdemes folyamatosan figyelni a honlapon megjelenő információkat.

A Haszondesign Projekt alatt született köztéri alkotások egy részét is meg lehet még nézni Budapesten. Az 1000% csoport a VIII. kerületben rozsdás, málladozó, telecetlizett belvárosi pinceajtókat vett kezelésbe. A "senki földje" felé nyíló lejárókról lekaparták a lakossági hirdetéseket, évek óta oszladozó plakátokat, graffitiket. A csúfságok helyét művészi alkotások, kis festmények, izgalmas grafikák vették át. A Pincerehab eredményét a Rökk Szilárd utca, Bródy Sándor utca, Somogyi Béla utca, Szentkirályi utca útvonalon lehet látni. Amit a járókelők eddig észre sem vettek, oda mostantól gyönyörködni és fotózni is járhatnak.

Szintén Józsefvárosban, a Palotanegyedben látható az Élő galéria. Az Újirány Csoport alkotói felkutatták a Mikszáth tér-Krúdy Gyula utca - Lőrinc pap tér útvonalon található üzletek, kávézók, intézmények anekdotáit. Ezeket kitették a falakra, míg a járdára virágmintákat, idézeteket, kérdéseket és válaszokat festettek. A sétálók az Élő galéria részévé válnak, hiszen az alkotók egyetlen nagy kommunikációs felületként értelmezik a környéket.

A szövegek segítenek, hogy a helybeliek és az oda látogató vendégek könnyebben szóba elegyedhessenek, és mindannyian otthon érezzék magukat szűkebb és tágabb környezetükben. Bár a kis táblág eredetileg lekerültek volna a falakról a PLACCC Fesztivál végén, a visszajelzések annyira jók voltak, hogy valószínűleg most már örökre kint maradnak.

forrás: http://szinhaz.hu/