Népszabadság - Szlengkórustól visszhangzik a Szemlőhegyi-barlang

Több estén át szlengben dalolnak a cseppkövek között a Szemlő-hegyi barlangban. A múlt hét végén elkezdődött, és vasárnapig tartó Placcc Fesztivál ilyen programokat is kínál a budapesti flaszteron fesztiválozóknak.

Sz. K.| NOL| 2009. október 5.


Fura meglepetésben lehet részük a nézőknek, akik rendhagyó technikai megoldásoknak köszönhetően kukkolhatnak a Hotel Mercure Budapest Korona egyik bárjából. És hogy mit lesnek ki? A főszereplő provokatív utcai beszélgetéseit a belvárosban: azt tudakolja, ha családjával el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapesten megfelelő otthonra lelne-e. A holland-magyar Space színház a nemzeti identitás, a hovatartozás, a kirekesztettség és a beolvadás témakörét járja körbe a The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk) című produkciójában.

A Space társulat onnan lehet ismerős, hogy tavaly a Holland Cunami című dokumentumszínházzal mutatkozott be Pesten. A magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo a valóság és a fikció határán egyensúlyozva igyekszik aktív párbeszédet kezdeményezni, és társadalmi problémákat tesz személyessé.

A csapat Amszterdamban és Berlinben nagy sikerrel mutatta be a produkció első változatát, a budapesti előadás azért egyfajta ősbemutató, mert a művészek teljesen átírták, és az itteni viszonyokra adaptálták a kérdéseket. (Az előadás még hétfő és kedd este fél nyolctól, valamint kedd délután öttől is látható.)

Szlengben dalolnak a cseppkövek között, ajánlják a szervezők a Soharóza Kórus új előadását, amelyet olyan különleges helyen lehet meghallgatni mától 10-ig este héttől és fél kilenctől, mint a Szemlő-hegyi barlang. Az énekesek a fiatal rendező, Göttinger Pál elképzelései alapján mozognak és improvizálnak, a nézők pedig a gyönyörűen megvilágított cseppkövek között sétálnak. Az előadás címe: Mindenütt jó, és azt tudjuk róla: kórus-improvizáción alapuló zenei anyag. Az imprók nyelvi alapanyagát Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság szövegírója állítja össze Nyelvész Józsi, a szleng.blog.hu szerkesztőjének gyűjtése alapján.

Halas Dóra kórusa már több színházi produkcióban (a Krétakör, a Szputnyik Bárka) szerepelt. Göttinger Pállal korábban a Cupido és a Halál, az Éhség és az Ördögkatlan című előadásokban dolgozott együtt.