Firkin a MűPában!

A MüPában is kevés a pénz
Barenboim és Beethoven-maraton a következő évad műsorán
Koncertezik a Freiburgi Barokk Zenekar, Daniel Barenboim, Anne-Sophie Mutter, Gidon Kremer, rendeznek Beethoven-maratont, ismét lesz Wagner-napok és Mahler ünnep - csak néhány program a márciusban ötödik születésnapját ünneplő Művészetek Palotája 2009-2010-es évadából. Bár a MüPát is érintik az elvonások, de szponzorok bevonásával, intézményi összefogással ebben az évben is 850-900 esemény rendeznek.

A Művészetek Palotája 2010. március 14-én ünnepli ötödik születésnapját, és a megnyitása óta eltelt rövid időben sikerült itthon és külföldön is elismert intézménnyé válnia. Bár minket is érintenek az elvonások, hiszen idén 2,3 milliárd forintból, vagyis a 2005-ös csonka év költségvetésénél százmillió forinttal kevesebből gazdálkodunk, de így is évi 850-900 eseményt rendezünk - mondta el a Művészetek Palotája évadnyitó sajtótájékoztatóján Kiss Imre igazgató. Hozzátette: a kivezető utat a szponzorok bevonása mellett abban látja, hogy folyamatosan és egyre szorosabban együttműködnek több kulturális intézménnyel, mint például az Operaház vagy a Zeneakadémia.

A program kialakításakor továbbra is arra törekedtek, hogy neves külföldi művészek mellett a hazai együttesek, előadók is bemutatkozhassanak, illetve folytatják a korábbi években sikeres programokat, sorozatokat is.

Az Újévi Haydn-hangversenyen például ezúttal Fischer Ádám a Freiburgi Barokk Zenekart és az Arnold Schoenberg Kórust vezényli. Jövőre is lesz maraton: február 21-én Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Beethoven műveit játssza egy napon keresztül. Május végén kezdődnek a Wagner-napok, amelyeken idén A nibelung gyűrűje tetralógia mellett a Trisztán és Izolda lesz műsoron. Ősszel hatodszor lesz Mahler-ünnep, az NDR Szimfonikus Zenekarral és Christoph von Dohnányi karmesterrel.

2010-ben koncertezik Schiff András és a Cappella Andrea Barca, a Chanticleer Énekegyüttes, Daniele Gatti és az Orchestre National de France, Bogányi Gergely, aki 48 órás koncerten tiszteleg a 200 éve született Chopin előtt, Daniel Barenboim pedig ezúttal zongoristaként érkezik egy Chopin-estre - lévén 2010 Chopin év lesz. Játszik a Müpában a Suisse Romande Zenekar, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar és Anne-Sophie Mutter hegedűművész, a Sanghaji Szimfonikus Zenekar, a Sinfonia Varsovia, az Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyev karmesterrel és hegedűsök királyaként emlegetett Gidon Kremerrel. Händel-estet ad a neves kontratenor, Andreas Scholl, 18. századi operacsemegéket kínál a tenorista Ian Bostridge az Europa Galante társaságában. Folytatódik a Magyar Szimfonikus Körkép, amelyen 16 hazai szimfonikus zenekarral ismerkedhet meg a közönség.

A jazzkedvelőket várják a Jazz Showcase fiatal tehetségeket bemutató koncertjei január elején, lesz Jazztavasz Djabe-val és a Stúdió 11-gyel, koncertezik az Anouar Brahem Quartet és a Brad Mehldau-Joshua Redman Duo.

A világzenei programok között ismét lesz januárban Népzene ünnepe, folytatódik a Hangzó Helikon-sorozat, újra hallható lesz MSorkizárásariza és Palya Bea, fellép például az Olah Gipsy Allstars és a Gipsy Queens & Kings, Lila Downs, Goran Bregovic.

A könnyebb műfajok szerelmesei választhatnak a Hey, June!-sorozat hazai előadói közül (Emilio, Amorf Ördögök, Erik Sumo Band, Firkin, 30Y, PASO), ismét lesz Táncdalfesztivál-est, koncertezik a Kistehén Tánczenekar, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, Falusi Mariann, Szirtes Edina Mókus.

2010-ben is lesznek élő Metropolitan Opera-közvetítések, műsoron A rózsalovag (Renée Fleminggel), a Carmen (Roberto Alagnával), a Simon Boccanegra (a bariton címszerepben Plácido Domingóval), a Hamlet és az Armida.

forrás: Népszabadság Online