Szlengben írt görög tragédia a Szemlőhegyi-barlangban

2009. október 5., hétfő 17:23 InfoRádió



A helyspecifikus produkciókat bemutató Placcc Fesztivál keretében mutatja be a budai Szemlőhegyi-barlangban új rendhagyó előadását a Soharóza Kórus, Göttinger Pál rendezésében. A Mindenütt jó című előadást hétfőtől szombatig minden este két alkalommal láthatja a közönség.

Gazdag városlakók és kentaurok közötti konfliktus áll a Soharóza Kórus új, improvizáción alapuló zenei anyagának középpontjában, amelyet az együttes október 5-én este mutat be a Szemlőhegyi-barlangban.

A Halas Dóra vezette kórus korábbi előadásaiban is fontos szerepet kapott a nyelvi improvizáció, ez alkalommal az alkotók egy internetes forrásból, a szleng.blog.hu gyűjtéseiből merítették a darab alapanyagát, amelyet végül Juhász Kristóf, a Szputnyik Hajózási Társaság elnevezésű színházi társulat szövegírója állított össze.

Az előadás rendezője, Göttinger Pál szerint a produkció külön érdekessége a Szemlőhegyi-barlang akusztikai környezete, amelyet a közönség is kipróbálhat a darab keretében.

Arról, hogy az alkotókat mi vonzotta a szokatlan helyszínre, Göttinger Pál a következőket mondta: "Halas Dórának nagyon régi terve, hogy egy ilyen sétálgatós vagy túravezetős dolgot csináljunk, az én szempontom pedig az volt, hogy fantasztikus város a miénk. Én például Budán lakom, és fogalmam sincs arról, hogy mi van a lábam alatt - és tessék, itt egy teljesen másfajta jelentésű atmoszféra, egy teljesen másfajta jelentésű tér, pár lépésnyire a buszmegállótól."
A Mindenütt jó című előadás a rendező szerint lényegében egy barlangtúrához lesz hasonló, ahol a Soharóza Kórus tagjai egyben idegenvezetők is lesznek a Szemlőhegyi-barlang kiépített útvonalán végighaladó, körülbelül ötven perces, néhány száz méteres túrán.

Mivel a barlangban télen-nyáron 12 fok van, a falai nyirkosak és a boltozatból csepeg a víz, ezért a szervezők felhívják a közönség figyelmét, hogy a darab megtekintéséhez jól öltözködjenek fel; válasszanak kényelmes ruházatot és zárt cipőt.
Oláh András