Kingából Piroska lesz

Ki ne szeretett volna gyermekkorában mesehős lenni? Varga Fekete Kinga álma valóra vált: Piroska lesz váltott szereposztásban a Farkas vs. Piroska című előadásban, amelyet október 11-étől láthat a közönség a Móricz Zsigmond Színházban.

A friss diplomás művésznő teátrumunk olyan remek produkcióiban játszott az előző évadban, mint a Dragomán György által írt Kalucsni, illetve Huszka Jenő Bob herceg című nagyoperettje. Az utóbbi előadást ebben az évadban is láthatja a publikum bérletszünetben.

– A Bob herceg számomra egy nagyon érdekes találkozás volt, ugyanis soha nem játszottam még zenés darabban – nyilatkozta lapunknak Kinga. – Szerencsére Göttinger Pál rendező és Gulyás Anna koreográfus sokat segített nekem a próbák során. Fantasztikus volt, hogy élő zenekari kíséretet kaptunk! A közönség remekül fogadta az előadást, ezért szerepel ebben az évadban is a színház repertoárján. Bob herceg éjszakánként álruhában kijár a palotából, s mindenki egy szegény ifjúnak hiszi. Beleszeret Annie-ba, egy egyszerű nőbe, aki viszontszereti. Én Kátyát játszom a darabban, Annie egyik barátnőjét, aki nem igazán lelkesedik azokért a dolgokért, amelyekért a Nyomtató Enikő által alakított lány. Ennek talán az az oka, hogy Kátya reálisabb gondolkodású, többet látott karakter. Ő a mágnes egyik oldala, a másik pedig a Munkácsi Anita által alakított Margó; együtt próbálják terelgetni Annie-t az útján, segíteni döntései meghozatalában. Annie támogatni akarja nehéz anyagi helyzetben lévő családját, ezért úgy dönt, inkább a gazdag, de undok Plumpuddinghoz (Tóth Zolka) megy feleségül…

Mint Kingától megtudtuk, meghatározó próbafolyamat volt számára a Kalucsnié is. Annamarit, a fiatal lányt játszotta a darabban. Rengeteget tanult közben Szikszai Rémusz rendezőtől, aki színész is, ami könnyítette a közös munkát, a kommunikációt. Képes volt olyan csapatot kovácsolni az előadás szereplőiből, amely a szeretetre épül. Ez nagyon ritka ebben a szakmában. Már javában próbálják a Grimm-mese nyomán készült Farkas vs. Piroskát. A rendezője és színpadra állítója az ugyancsak fiatal Szilágyi Bálint, akivel először dolgoznak együtt. Kettős szereposztásban játszanak minden szerepet. Látszólag egyszerű dolognak tűnik egy meseelőadás létrehozása, de ugyanúgy elemzik a szituációkat, ráadásul a fiatalok nyelvén szólalnak meg. Van az előadásban abszurditás, mégis megmarad a mese lényege, sőt még hangsúlyosabbá válik. Minden ember érzi időnként, hogy a „Farkas” gyomrában, azaz szorult helyzetben van. Piroska egy mai lány, akit mindenki szeret, nem ismeri a veszélyt, ezért aztán a Farkas könnyen csapdába csalja.

Kinga eleinte félt attól, hogy a váltott szereposztás rivalizálást, hierarchiát alakít ki közöttük, de nagyon jó csapat jött össze, és emellett a rendező ezt ügyesen „menedzseli”. A próbákat is úgy osztja be, hogy ne egymást utánozva játszanak, hanem a saját útjukat járják. Könnyen megtalálja a színészek gyenge pontjait, kiiktatja az esetleges manírjaikat. Tavasszal a Várj, míg sötét lesz című izgalmas darabban láthatjuk majd, Mészáros Tibor rendezésében.