A 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékezik az idei Ördögkatlan

„Minőség, emberség, szabadság, közösség!” szlogennel július 30 és augusztus 3. között újra megnyitja kapuit a Katlan.

Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, négy kicsi faluban (Nagyharsány, Kisharsány, Beremend, Villánykövesd) rendezik meg a 12. Ördögkatlan Fesztivált. A felhozatalban a Besh o droMtól Kodályig, Reisz Gábortól Berecz Andrásig, Kolonits Klárától Péterfy Boriig, Rájátszástól a Jelenkor Kiadóig, Halász Judittól a Hagyományok Házáig, a k2-től a Sztalker Csoportig mindenki, aki a szervezők szerint előhozza belőlünk a „jobbik részünk”.

És persze ott lesznek az „őslakosok” is: a Quimby, Kapa–Pepe, Beck Zoli, Göttinger Pali, a Kiscsillag, Háy János, a Wombo és Dinyés Dani. A fesztivál védnökei ezúttal is Törőcsik Mari és az egekből Cseh Tamás.

„Tamás. Tíz éve már. 2019-ben ezzel kell kezdeni a beköszöntőt. És nem félni, hogy beköltözik a szomorúság. Mert az szomorú (ha ez a megfelelő szó – természetesen nem ez), hogy Cseh Tamás már tíz éve nincs köztünk…

Nem, ez így pontatlan: Tamás tíz évvel ezelőtt meghalt. De velünk van, mert az Ördögkatlan őrzi és képviseli, amit védnöke, Tamás is mindig: a szabadságot és a fiatalságot. Ha méltók szeretnénk lenni hozzá (és persze Törőcsik Marihoz, a társvédnökhöz), és igen, szeretnénk, akkor nincs más dolgunk: legalább öt napra nyerjük el / nyerjük vissza fiatalságunkat. Mert aki fiatal, az kíváncsi, az nyitott, az energiát ad és befogad, az repül és másokat is repít. És ez maga a szabadság” – írják beköszöntőjükben a fesztiváligazgatók, Kiss Mónika és Bérczes László.

A fesztiválon központi szerepe lesz Cseh Tamás emlékének. Ott lesznek baráti társai, Bereményi Géza és Másik János, nyitnak egy Cseh Tamás Szobát, „ahol Tamáshoz illő, emberi léptékű intim térben” mindenki megidézheti saját, személyes emlékeit.

A programot itt lehet tanulmányozni, de kiemelendő a a k2 őrült vállalkozása, a Karnevál, vagy a Sztalker Csoport Shakespeare-bolondsága, a magyar filmbe berobbanó Reisz Gábor vetítései, a Hagyományok Háza múltat és jövőt összekötő történései, a Jelenkor írói.

A koncertfelhozatal is erős, többek közt lesz Bereményi Géza és Másik János-est, fellép a Kiscsillag, a Müller Péter Sziámi Andfriends, a The Qualitons, a Fran Palermo, a Besh o droM, a Balaton/Cabaret Medrano vagy Dés László.


forrás: https://hvg.hu/