VÉGET ÉRT A KULTKIKÖTŐ IDEI ÉVADA

Balatonföldváron, Balatonlellén és Balatonfenyvesen 2014. június 14. és szeptember 28. között összesen 150 program – színházi előadások, koncertek, kiállítások, családi programok, filmvetítések, közönségtalálkozók, borkóstoló – várta az érdeklődőket.

A Kultkikötő beszámolója:

A Balatonföldvári Szabadtéri Színház az Orlai Produkciós Irodával közösen két saját bemutatót tartott; a Bagoly és Cica, valamint A csemegepultos naplója zajos sikert aratott. 

Idén először a balatonföldvári nagyszínpadon határon túli előadások is helyet kaptak. A Szabadkai Népszínház aSzomorú vasárnap című zenés játékot mutatta be, az Újvidéki Színházból Krizsán Szilvia érkezett egy fergeteges monodrámával, a kassai TeatRovás Társulat a Hoppárézimivel lépett fel. Szintén újdonságul szolgáltak az előadások utáni közönségtalálkozók.

A szervezők örömére a hazai – budapesti és vidéki – színházak vendégelőadásai szinte kivétel nélkül telt házzal mentek, különösen nagy sikert arattak a Játékszín és a kecskeméti Katona József Színház produkciói.

Az ifjúsági és felnőtt Összpróba táborban Novák Eszter, Kárpáti Péter, Baranyai Balázs, Végh Zsolt, Nagy Viktor, Rozs Tamás, K. Kovács Ákos és Gubás Gabi irányította az alkotómunkát. A táborozók színházi, filmes, zenei és mozgásszínházi ismereteiket bővíthették, és az egy hetes folyamat eredményeként két fantasztikus hangulatú bemutatót tartottak.

A zenei programok sorában már visszatérő vendég a Quimby, de idén nagy sikerrel debütált a Budapest Bár és a Group n’ Swing is. Ruttkai Bori gyerekeknek tartott koncertet, a United együttes pedig a strandolók délutáni programját színesítette. Újra vendégszerepelt a Kultkikötő színpadán Dés László, Udvaros Dorottya, Básti Juli ésKulka János a nagysikerű Férfi és Nő koncerttel.

Az ART&ME Galéria és Élménytér szervezésében két fiatal képzőművész, Schnedarek Réka és Osgyányi Sára festményeit, majd a „No hattyú – Értelmezd újra a Balatont!” képzőművészeti pályázat díjazottjainak alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Szerdánként a PartMozié, csütörtökönként a kamaraszínházi produkcióké volt a terep.

A szervezők egy percig sem tétlenkednek: a 2015. év programjának tervezése már elkezdődött.


'Otthon vagyunk Balatonföldváron' - Szezonzáró interjú Nagy Viktor ügyvezetővel

Hogyan indultatok neki a 2014-es, kilencedik szezonnak?

Már tavaly ősszel elkezdődött a tervezés, a célunk az volt, hogy 2013 decemberére készen legyünk a nyári műsorral, ami nem is olyan egyszerű feladat, hiszen összesen 150 program egyeztetéséről beszélünk. Nagy lendülettel és munkakedvvel vágtunk bele, nagyon vártuk két saját bemutatónkat – a Bagoly és Cicát, és A csemegepultos naplóját.

Mit jelent a saját bemutató?

Az Orlai Produkciós Irodával közösen létrehozott előadások próbaidőszakának nagy része Budapesten zajlik, a főpróbahétre azonban Balatonföldvárra költözik a stáb. Ez a legizgalmasabb szakasza a munkának, ekkor áll össze a világítás, a zene, a kész díszlet és a jelmezek. Ez a végső simítások, a végleges forma kialakulásának ideje. A saját bemutatók előtti hét mindig izgalommal és várakozással teli időszak, hiszen mégiscsak a „mi gyerekeinkről” van szó! A Bagoly és Cicánál külön öröm volt, hogy két régi, főiskoláról ismert kollégámmal, Jordán Adéllal és Szabó Kimmel Tamással találkozhattam újra. A csemegepultos naplójának szereplője, Ötvös András a bemutató óta már díjat is nyert az alakításával.

A saját bemutatók mellett milyen újdonságokkal várta idén a KULTKIKÖTŐ a közönséget?

A határon túli előadások új színt hoztak az életünkbe. Izgultunk, hogyan fogadják majd a nézők ezt a kísérletet, és nagy öröm volt látni, hogy megtalálta a közönségét minden egyes előadás. A szervezés terén is bevezettünk egy újítást, az internetes jegyvásárlást, mely gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a vásárlás folyamatát.

Milyenek voltak a nézői visszajelzések?

Nagy örömünkre abszolút pozitívak. A legnagyobb sikereket a nagyszínpadon a zenés produkciók mellett a vígjátékok aratták. Nagyon szerették a KULTKIKÖTŐ látogatói a csütörtöki kamara-jellegű előadásokat, ahol a közönség fent ül a színpadon, szinte részeseként a színpadi történéseknek. Idén kérdőívekkel is elkezdtük mérni a nézők visszajelzéseit. Az én „nézői elégedettség-mérőm” az, mikor előadás után elvegyülök a tömegben, és hallgatom, miről beszélgetnek az emberek hazafelé menet.

Miket hallasz?

Nagyon örülök, mikor tudom, hogy jó estéjük volt nálunk, élvezték az előadást. Persze, mindig van hova fejlődni, és törekszünk is erre. Jövőre lesz 10 éves a KULTKIKÖTŐ. Ennyi idő után már vissza lehet tekinteni, és levonni a tanulságokat. Már javában készülünk erre a kerek évfordulóra… De erről majd később!

A színházi előadások és koncertek mellett milyen programok valósultak meg?

A déli part a családosoké – szokták mondani. A szezont szinte rögtön a tanév-zárás után kezdtük. Egy fantasztikus hangulatú Halász Judit-koncerttel indítottuk, majd egészen szeptember végéig minden hétvégén gyereknek szóló előadásokkal és kézműves-foglalkozásokkal vártuk a kicsiket és nagyokat. Az ART&ME Galéria gondozásában fiatal képzőművészek balatoni témájú alkotásai kerültek a KultGalériába. A kiállítás darabjai azért izgalmasak, mert friss szemmel néznek a magyar tengerre, és izgalmas, új nézőpontokat adnak a témához.

Hogyan befolyásolta az időjárás az idei szezont?

Próbára tett minket, de összekovácsolta a KULTKIKÖTŐ kis közösségét: volt olyan délután, mikor a fedett színpadra oldalról bezuhogó esőt söpörte az egész csapat. Szerencsére egyetlen előadás maradt csak el. Talán furcsán hangzik, de ez a rapszodikus időjárás sok szép pillanatot hozott: mekkora öröm tud lenni, hogy az egész napos eső után hét óra körül kitisztul az ég, elkezd sütni a nap, és fellélegzünk, hogy meg tudjuk tartani az aznapi előadást! Szívet melengető emlék A csemegepultos naplójának bemutatója, amit fedett színpadon tartottunk: odakint esett az eső, és talán éppen ezért a színpadon bensőséges, meghitt hangulat kerekedett. A képzelt beteg előadásán a második felvonás közben kezdett el esni, mire a rendező, Novák Eszter megkérdezte a nézőket, folytassuk-e vagy tartsunk szünetet, és várjunk, hátha eláll. A nézők és a színészek azonnal megszavazták, hogy folytassuk. A férfiagy… című előadás huszadik percénél kezdett rá esni, a nézők viszont már rutinosak voltak, készültek: gyorsan mindenki magára kapta az esőkabátját, felnyitotta az esernyőjét, és élvezte tovább az előadást.

Hogyan illeszkedik bele a KULTKIKÖTŐ Balatonföldvár városának mindennapi életébe és a Balaton kulturális terébe?

A szállodáktól, éttermektől, a városvezetéstől számos pozitív visszajelzést kaptunk-kapunk. Már konkrétan mérhető a jelenlétünk okozta változás: sok nyaraló a KULTIKÖTŐ műsorához igazítja a szállásfoglalás időpontját. Ebben az évben munkánk elismeréseként kitüntetést kaptunk Balatonföldvár Város Önkormányzatától. A gyerekprogramokkal megjelentünk Balatonlelle és Balatonfenyves életében. Együttműködünk a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülettel, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a szűkebb és a tágabb környezetünkkel is kölcsönhatásba kerüljünk. Egyre gyakrabban előfordul, hogy az északi partról érkeznek hozzánk látogatók. Mára szerves részévé váltunk a város, a kistérség, a déli part, a Balaton életének: a helyiek és a nyaralók számítanak ránk –előre várják, mi lesz a műsor. A fellépő művészek szívesen járnak vissza ide; év közben, télen is kérdezik, hogy milyen most a Balaton, és mik a terveink jövő nyárra. Ebben az évben stratégiai megállapodást kötöttünk a Balatoni Hajózási Zrt-vel. A déli part színházi csomópontjaként egyéni színnel gazdagítjuk a programok palettáját, hozzájárulva a Balaton életének kulturális kínálatához; ennek egyik jele, hogy a KULTIKÖTŐ több előadása szerepelt a Nagyon Balaton idei programjai között. Híve vagyok az együttműködésnek, egymás erősítésének – ezt az utat látom járhatónak, ha a cél a Balatonról kialakult kép megújítása, felfrissítése.

A KULTKIKÖTŐ a színházi előadások, koncertek, filmvetítések és kiállítások mellett fiatalok művészeti képzésével, közösségépítéssel, tehetséggondozással is foglalkozik.

Nagyon fontos része a munkánknak az Összpróba tábor szervezése és lebonyolítása. Az ifjúsági és felnőtt összművészeti táborokban ismert és elismert művészek – színészek, táncosok, zenészek – a táborvezetők. A táborzáró est, mikor a táborozók megmutatják az egy hetes intenzív alkotómunka eredményét, mindig különleges alkalom a KULTIKÖTŐ életében. A résztvevőktől pozitív visszajelzéseket kapunk; a tábor sikerét mutatja, hogy sok visszatérőnk van, de minden évben rengeteg új arc bukkan fel. Arra törekszünk, hogy pályázatok segítségével olyan fiatalok is eljuthassanak a táborba, akiknek anyagi helyzete ezt nem tenné lehetővé. A régi összpróbások közül sokan már felnőttek, elkezdték pályájukat, és különböző területeken kamatoztatják tehetségüket. Öröm hírt kapni a sikereikről, és figyelni őket a távolból.

Neked mi volt az idei „Balaton-élményed”?

Aki azt gondolja, hogy jól ismeri a Balatont, annak is rengeteg újdonságot tartogat a tó és környéke. Mindig rá tudok csodálkozni egy-egy helyre: „nahát, ilyen is lehet a Balaton”. A kedvenc helyem a magaspart, fent az országzászlónál szívesen időzöm, ha tehetem. Nagyon kíváncsi vagyok, és már várom, hogy megnyíljon a kilátó. De talán a szívemnek legkedvesebb a piac a parkban. Reggelente ott veszek gyümölcsöt, sok termelő megismer már – és ez semmihez sem hasonlítható érzés.

Forrás: kultkikoto.hu / http://www.szinhaz.hu/