Szuflé, bivalyból

Parti Nagy Lajos komédiája a Bartókban
szerző: Szabó Szabolcs

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy sikerdarab érkezik jövő hét végén a Bartók színpadára. Parti Nagy Lajos Bivaly-Szufléja a Nézőművészeti Kft., a SZKÉNÉ és a Tatabányai Jászai Mari Színház előadásában.
Parti Nagy Lajos Bivaly-szuflé című drámájában amely Anders Thomas Jensen dán rendező forgatókönyvének (Gengszterek fogadója) színpadra és némileg a honi közegre történő szabad átirata eltűnik a Balkán és a Nyugat-Európa közötti átmenet, az ukrán határ közvetlenül az osztrák határral válik szomszédossá, a kettő szorításában ejtve foglyul a történet helyszínéül szolgáló bivalybergeci kastélyszállót. A fiktív, azonban szellemi és kulturális értelemben pontos térképen az alig létező sáv, keskeny senkiföldje, bizonytalan tulajdonosi háttérrel rendelkező épület, mondani sem kell, Magyarországra utal; bár ha azt nézzük, ami benne történik, inkább azonos vele írja a Parti Nagy darabjáról a bárkaonline.
A 7óra7 színházi lap így értékelte a Bartók színpadán november 7-én este hét órakor bemutatkozó előadást: Ami a réven elmegy, bejön a vámon: Parti Nagy a színészekre írta a szöveget, ezért sem ér bennünket olyasmi meglepetés, mint A gondnok előadásban Scherer alakítása esetében, ellentételezésképpen az elhangzó mondatok mindegyike tökéletesen a helyén van az azt elmondó szájakon. És ez szórakoztató estét nem csupán ígér, hanem be is tart. Ráadásul ugyan ez a kissé elvont, abszurdba hajló világ a végére valahogy zsigerien ismerőssé válik az eltervezett menekülés kudarca, a nagyívű tervek hamuba halása, az újrakezdés lehetetlensége, a mindent átszövő kapcsolati háló, amely megfojt Hiába krimikomédia, amit nézünk, zsánermű, ha tetszik: a végén furcsa látni, hogy picit mi is ott vagyunk, pedig mi nem volnánk gengszterek, nem vittük el az egymilliót, nem kell menekülni, és mégis.
A Bivaly-Szuflé szereplői: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztián, Horváth Lajos Ottó, a darab rendezője Göttinger Pál.

forrás: http://duol.hu/