Rév Fülöp - Mesejáték-bemutató a Magyar Színházban

Rév Fülöp címmel mesejátékot mutat be a Magyar Színház szombaton; a Jeney Zoltán lovagregényéből készült színpadi változatot Ágoston Péter címszereplésével láthatja a közönség.

A Balatóniában éldegélő Rév Fülöp történetét Göttinger Pál, a színház főrendezője állítja színpadra. A humorban és kalandokban gazdag, mocsárjárásban és tavi kalózkodásban sem szűkölködő előadás a Magyar Színház idei évadának első bemutatója lesz - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Rév Fülöp című regényfolyam első kötete, a műfordítóként ismert Jeney Zoltán első saját műve a Kolibri Kiadónál jelent meg 2012-ben. A szerző a Magyar Színház felkérésére készített színpadi változatot lovagregényfolyamából.

A bemutató illeszkedik az utóbbi években indított sorozatba, amelyben gyerekeknek szóló kortárs magyar műveket mutatnak be a nagyszínpadon. Az elmúlt évek jó tapasztalatai - a Rumini, a Kisfiú és az oroszlánok, az Égigérő fű és az Almaszósz bemutatása - arra ösztönözte a társulatot, hogy folytassák a sorozatot - idézi a közlemény Göttinger Pált.

A Rév Fülöp a legkisebbeknek és a 8-10 éveseknek is szóló mese, amelyben a lovagokra jellemző tulajdonságok - a hűség, a kitartás, a rátermettség, a barátság, az éles elme - jelennek meg, de játékosan kiforgatva. Fülöp egy hősnek hitt lovaghoz szegődik fegyverhordozóul, akiről azonban kiderül, hogy nem az, akinek mutatja magát, és a jószívű, rátermett, de a legkevésbé sem hősies kisfiú az események részesévé válik. Mindehhez, a szerző nyelvi leleményének hála, egy mesebeli ország tárul elénk - a Balaton vidéke.

A darab története szerint Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom.

A darab címszerepét a színházhoz frissen szerződött Ágoston Péter alakítja. Mint a fiatal színész a közleményben felidézi, egyszer édesapja mondta, hogy ő egyik pillanatról a másikra lett felnőtt, úgy érezte, mintha egy-két nap alatt átkattantak volna a fejében a dolgok. Amikor a regényt olvasta, ugyanezt érezte ő is a főhőssel kapcsolatban: Fülöpnek egyszer csak önbizalma, kitartása és céljai lesznek. Ha viszont ezeket a célokat nem önerőből éri el, akkor az nem számít számára eredménynek, ez - mint mondta - szintén közös vonásuk.

A darabban Ágoston Péter mellett Lovas Rozi, Auksz Éva, Tóth Sándor, Losonczi Kata, Szűcs Sándor, Jegercsik Csaba, Pavletits Béla, Rancsó Dezső, Simon András, Szatmári Attila, Takács Géza és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei szerepelnek. Az előadás dramaturgja Perczel Enikő.