Szlengblog az Élet és Irodalomban





VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
NÉPNYELV ÉS DALSZÍNHÁZ

Élet és Irodalom, III. évfolyam 42. szám, 2009. október 16.


Hogy ki Nyelvész Józsi, azt nem tudom. Blogja viszont, a szleng.blog.hu, be van jelölve a kedvencek közé, élvezet olvasni, autenticitással tüntet, időről időre kurkászok anyagai között, és bejön a narratív háttér is. A haverokkal néha küldünk át egymásnak linket, előfordult, hogy idézgettük, hiszen a szleng.blog.hu az akadémiai nyelvszemlélet eleven antitézise, újabb cáfolhatatlan istenbizonyíték arra, hogy a nyelv élő, lélegző, magát újólag és újólag megfiatalító organizmus, mely valójában az egyik legnagyobb csoda, ha nem a legnagyobb maga. Még alulnézetben is: sőt! Miből ismerhetnénk meg a mát jobban, mint a beszélt nyelvből. A proletariátus és az ifjúság nyelvéből - mely, úgyszólván, forradalmi. De legalábbis obszcén, vulgáris, a „négybetűs szavak" korbácsával korbácsoló, mely felüdít és értelmezi a társadalmi valóságot. Őszintén szólva korábban azt gondoltam, hogy a blog afféle mélyen irodalmias literátor-hack, egyfajta szerzőrejtős ál-újdondászat, Nyelvész Józsi pedig a blogoszféra válasza Csokonai Lilire vagy Spie gel mann Laurára, hiszen korunk szleng ki fejezéseinek magyarázatai egységes vagy legalábbis egymás mellé rakható cselekménnyé látszódtak szervesülni és izmosodni, s egyáltalán nem lettem volna meglepődve, ha írói nagyság vagy Nádasdy Ádám-szerű nyelvészguru állt volna megette. Ám ekkor be is igazolódott a sejtelem meg nem is. A szleng.blog.hu tényleg egységes narratíva alapjául szolgált, noha meglepő módon nem próza született belőle, és, amennyire ez kihüvelyezhető, nem irodalmi nagyság az alkotója. Az index.hu videója szerint Nyelvész Józsi - „a posztmodern magyar nyelv Kazinczy Ference" -, a skype-on bejelentkező, identitását szemcsíkkal elfedő fiatalember Dublinban él és alkot, de vigyázó szemét Tokodra meg Dorogra veti. A szleng.blog.hu kulturális blogként kategóriagyőztes volt a Goldenblog 2009-en, a múlt héten pedig a Soharóza énekkar a Szemlőhegyi-barlangban kórusoperát, ha tetszik oratóriumot adott elő az oldal alapján, ahol piros és sárga esőkabátba öltözött urbánus és rurális népek csaptak egymásnak. Mi is ez valójában?

„Nyelvész Józsi vagyok, a Szlengblog írója. A szlenget kutatom" - hangzik el tárgyszerűen a nyitóoldalon, majd egy példabeszélyt kapunk: „A Rudika a jaszkari haverjaival truvájkodik a Horizontban, lespannol a portával meg a csóglikkal, meg osztja a gét a kiskancsó. Gyulabá vascsővel üti a sok kínait meg bulandzsiut, meg hozat okosba' Sanelt a Timikének a Dorog Plázából. Öt dózis gömbkóla-Dreher kombó után mindenki beszédül, mint a malac. Tesó vagy, Kálmán?" Eddig a minta, majd a definíció jön: „Szlengblog: a magyar nyelv, alulnézetből". A „Dumázzunk, basszátok meg!" alatt található az eligazítás, majd a sztorilájn fő karaktereinek rövid bióját kapjuk, elsőnek Gyulabáét: „Idős kora ellenére hiányt szenved jovialitásban. Hallatlan dühvel és rosszindulattal érez minden élőlény irányába, hacsak nem teheti azt a csicskájává. Szélsőségesen nő-, idegen- és fajgyűlölő, radikális nézeteket vall, amelyekre fia, Misi, és annak baráti köre rokonszenvvel tekint. A vén szarzsák hosszú utat járt be. Annavölgyön született, 1956-ban, és általános iskolai tanulmányai közepes eredményekkel való elvégzése után a tokodi üveggyárban helyezkedett el, mint utolsó segédmunkás."

Vagy itt a Kisnovák, a szleng.blog.hu egyik legtöbbet szereplő karaktere: a patkányfejű kis senkit csicskáztatják, sátánadót fizettetnek vele az iskolatársak, színesfémlopással teremti meg ehhez az anyagi alapokat. A Pazgyera Gazsi, a Pikács Tonió, Timike vagy a Hitzinger Gabi életútjától most megkímélem az olvasót, tessék utánanézni az eredetiben!

Az opera siker volt, én például nem kaptam jegyet, de novemberben állítólag ismétlik Göttinger Pál rendező és Hidas Dóra karvezető alkotását a barlangban. Már plágiumbotrány is kifejlődött a blog körül: Temesi Ferenc írót az oldal szövegeinek nyakló nélküli felhasználása miatt engedte el kötelékéből a hírek szerint a Magyar Nemzet. Tehát élő, virulens dologról beszélünk, mely egyébként a társoldalakat is felsorolja: Tibor, a tudodmelyik; magyar-magyar szótár; modorosblog (Modor Tibivel felöltjük a farmermellényt, és tükröt tartunk - cizellált lelkűeknek nem ajánlott); rapnyelv.hu (a Kisnovák is innen barkácsolja a rap-paneleket); tardai történetek (Nathanp blogja). Nemcsak parasztok és dzsipók, jaszkari faszkalapok népesítik a Szlengblogot, de a határok nélküli Európa, a technikailag civilizált, még a YouTube-ot („tecső") is ismerő EU-tag Magyarország szimpatikus és perspektivikus képe is kibomlik.