DINYÉS DÁNIEL A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

A Klasszik Portré vendége Dinyés Dániel, karmester, zeneszerző, 2020-tól a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója. 2017-től a CoOpera társulatnak a rendszeres karmestere. Hosszú évek óta telt házas siker az Operabeavató, Dinyés Dániel és Göttinger Pál beszélgetős koncertsorozata. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozat 2022-ben Mozart Szöktetés a szerájból című művét szedi ízekre a 6szín-ben, méghozzá úgy, ahogyan egy szokványos operaelőadás során nem nyílna lehetőség.

2018-ban nyilatkozta: “Mindig kiábrándítónak találtam egy zeneszerző műsorfüzetben való leírását a darabjáról. Ugyanis elvész a zene által felkínált titok, titok, amely semmiféle más módon nem mondható el. Verbálissá tenni a miértet, nem zeneszerző dolga.”

Dinyes Dániel 1980-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zeneszerzés szakán tanult, Fekete Győr István tanítványaként. Zeneszerzői diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2006-ban szerezte, ahol Vidovszky László volt a mestere. Már tanulmányai alatt a Magyar Állami Operaházban dolgozott korrepetítorként. 2004-2012 között a Nemzeti Színház több előadásának zenei vezetője, karmestere. 2008-2010 között a Bárka Színház, 2010-2012 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott zenei vezetőként. Évekig a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára volt. 2017-től a Budapesti Operettszínház karmestere volt, majd 2020-tól a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója. Rendszeresen dolgozik több színházban és produkcióban is. Felesége Kolonits Klára operaénekes.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.01.