Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

ZENÉS VÍGJÁTÉKOK IS LESZNEK A VIDOR-ON

Új bemutatók mellett már a VIDOR Fesztiválra készül a Móricz Zsigmond Színház, amelynek egyes előadásai a Rózsakert Szabadtéri Színpadon lesznek láthatóak. (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 11-ei számában)

– Vannak teátrumunk repertoárján darabok, amelyek iránt olyan nagy az érdeklõdés, hogy ha bérletszünetben játsszuk, napok alatt elkelnek a jegyek – nyilatkozta lapunknak Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetõ igazgatója.

Nagy sikerrel mutattuk be decemberben Göttinger Pál és Simon Kornél rendezésében a Balfácánt vacsorára!, illetve az Oscar címû darabokat. Mindkettõ könnyed, szórakoztató, s kiváló játéklehetõséget nyújt Horváth László Attilának, Rák Zoltánnak és Puskás Tivadarnak. A Szente Vajk rendezte Meseautó a Rózsakert Szabadtéri Színpad után a kõszínházban is nagy sikert aratott. Harmadik éve hirdetjük meg karácsony elõtt a Vidám bérletet, amelyiknek az elõzõek mellett a negyedik elõadása az április végén közönség elé kerülõ Bob herceg lesz. Mind a négy mûnek a filmes verzióját is látták sokan, de a visszajelzéseink szerint az eddig bemutatott darabok szintén remek szórakozást nyújtanak.

Színészeink több pénzhez jutottak

Az elõzõ évadban a két ünnep között vendégelõadásokat láthatott a Móricz Zsigmond Színház közönsége. Ebben az évben saját könnyed, népszerû produkcióikat játszották. Mint kérdésemre válaszolva Kirják Róbert elmondta, ennek részben anyagi okai voltak, másrészt úgy érezték, a saját elõadásaik nagyon népszerûek, nem tudták elégszer játszani azokat. Több mint ezerötszáz jegy talált gazdára pillanatok alatt erre az idõszakra. Úgy gondolja, így ráadásul lehetõség nyílik arra, hogy a mi színészeink is egy kis extra pénzhez jussanak. Míg a korábbi vezetés alatt a két ünnep között pihenhettek, most január elsõ hetében kaptak pihenõnapokat. Az ügyvezetõ igazgató elmondta továbbá, hogy az augusztusi megnyitást követõen a Bencs Villa rendezvényei vonzzák a látogatókat. Keddenként telt ház fogadja a jobbnál jobb programokat, amelyek között van zenés, irodalmi, beszélgetõs egyaránt, de kiállítások is láthatók, vagyis folyamatosan élettel töltik meg a gyönyörû épületet.

Premierrõl premierre

– Februárban, a MÛvész Stúdióban A kék bolygót, a nagyszínpadon a Hamupipõkét mutatjuk be, március elején pedig ugyanott Szikszai Rémusz rendezésében a Kalucsni következik – folytatta Kirják Róbert.

Õt ismerhetik a nézõk a 2017-es VIDOR Fesztiválról is, amelynek fõdíját az általa színpadra állított Kutyaharapás kapta. Több kollégám önálló esten mutatja meg tehetségét a közönségnek, amelyek megvalósítását mindig szívesen támogatom. Legutóbb Martinkovics Máté és Kónya Merlin Renáta produkcióját láthattuk, január 25-én pedig Jenei Judit mutatkozik be a MÛvész Stúdióban A boldogság (h)arcai címû mûsorával. Közben már készülünk a következõ VIDOR Fesztiválra. Újításként vezettük be, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpadon is láthatóak lesznek VIDOR fesztiválos elõadások, amelyeket a zsûri tagjai értékelnek majd. Ezek zenés vígjátékok lesznek, amilyeneket eddig nem láthattak a nézõk a seregszemle 17 éve alatt. December végéig jelölhettek az ország különbözõ teátrumai produkciókat. Olyanok is akadnak köztük, amelyeknek még nem volt meg a premierje, ezért február végén kezdõdhet igazán a meghívandó elõadások kiválasztása. 


(Szerző: Sz. Kántor Éva)