Karácsonyi balhé

Ma nem veszekszünk. Be lehet tartani ezt a fogadalmat? Megtudhatjuk az Orlai Produkció Családi játszmák című tragikomédiájából, amelyet Göttinger Pál rendezett, s december 17-én látható a nagyszínpadon.

Sokak számára ismerős a helyzet, amikor szeretet ünnepe ide vagy oda, pattanásig feszült a helyzet odahaza. Elég egy sértőnek ítélt gesztus, elrontott vagy a másik által nem szeretett étel, s már kezdődik a veszekedés. Sam Holcroft 2015-ben Londonban bemutatott darabjában is ennek lehetünk tanúi. Pedig az anya pontosan elmondja családtagjainak, miről szabad és miről tilos beszélni, a karácsonyi asztal alá söpörve a konfliktusok robbanására okot adó tengernyi dolgot.

– Én játszom a korlátok között élő anyát, aki úgy érzi, mindent csak ő tud megoldani – nyilatkozta a Lokál Extrának a Kossuth-díjas Kútvölgyi Erzsébet. – Éppen templomból jövök haza, s készülődünk az ünnepi ebédhez. Igyekszünk legalább karácsonykor fékezni az indulatainkat, de nem sikerül. Súlyos problémák kerülnek felszínre: keresztbe szerelmeskednek a házaspárok, az apa titokban kórházi kezelés alatt áll… Kiderül, a mamának is elege van már mindenből, de ezt csak az utolsó utáni pillanatban árulja el. Nekem szerencsém van, mert nálunk soha nem fordult elő ilyen kritikus helyzet, de sokan magukra ismerhetnek mindezekből, ám – ahogy az már lenni szokott – mindenki inkább másokban fedezi fel a nevetésre okot adó dolgokat.

Mint a művésznő elmondta, az anya unokája az egyetlen érintetlen lelkű, jól gondolkodó lény a színpadon, aki az előadás végén jelenik meg, hogy számon kérje, mit művelnek a felnőttek. A kivetítőn olvasható szövegekből tudhatja meg a közönség, melyik szereplő milyen dolgok segítségével próbálja elviselhetőbbé tenni az életét: például evéssel, ivással, az általa játszott anya kényszeres takarítással, miközben nyugtatókkal is igyekszik elfojtani a benne lévő feszültséget. Kútvölgyi Erzsébet a darab rendezőjével néhány éve dolgozott együtt először, az Óbudai Társaskör egyik előadásán, amelyben színházunk főrendezője kínai pincért játszott. A színésznő véleménye szerint Göttinger Pál instrukcióinak hatására mozgalmas, tanulságos és humoros előadás született, amelyet 14-től 99 éves korig mindenki számára jó szívvel ajánl.