BALFÁCÁN A SZÍNPADON – SZOMBATON BEMUTATJÁK A BALFÁCÁNT VACSORÁRA KOMÉDIÁT

Göttinger Pál, a Móricz Zsigmond Színház főrendezője vezényli a szombat esti bemutató, a Balfácánt vacsorára komédia csapatát.

Ki ne látta volna még, és ki ne szeretné újra és újra megnézni a kortárs francia szerző Francis Veber komédiáját? A sikeres párizsi könyvkiadó és baráti köre saját szórakoztatására mulatságos lúzereket lát vendégül rendszeres vacsoráikon. Pierre Brochant környezetében különben is furcsa emberek és furcsa helyzetek adódnak. Egy unatkozó feleség, egy túlságosan is agilis szerető, egy szigorú adóellenőr, nem is beszélve a lumbágójáról.

Egy önbevallós estén nyilatkozta a közelmúltban Göttinger Pál, hogy neki rendezőként nem áll jól a bohózat, de most örömmel dolgozik a bemutató sikeréért, különben is rajong e műfajban az élvezhető előadásokért. Verebes István kisebb egészségügyi problémája miatt vállalta át a rendezést.

Ez a rút kiskacsa történet, a bohózatban is tükröt tart a néző elé.

A rendező elárulta:
Már előre tudom bocsátani, hogy nagyon fontos figyelni ebben a színdarabban, hogy ez a szerző mennyi szeretetteljes figyelmet fordít az egyes szereplőkre. Az ilyen színdarabokban az azonosulás nagyon fontos probléma. Ha hülyének nézünk egy szereplőt, akkor nem fogunk tudni vele menni és úgy van kitalálva ez a színdarab, hogy annak ellenére, hogy szerepelnek benne balfékek, rosszindulatú emberek, mániákusok, megszállottak, mindenféle furcsa szerzetek, annak ellenére mindenkiben találunk valami olyan apró részletet, amiben saját magunkra ismerhetünk.

Lelkiismeret furdalás nélkül nevet a néző a szereplőkön, így könnyedén megmosolyogja önmagát is. Ilyen az élet! Persze, minden ember egy csoda, nem tisztán fekete vagy fehér, ennél árnyaltabbak a jellemek. A kisemberből nagyember lesz, a nagyokból meg balfácán.

Egy-egy előadás hangulatát, sikerét nagyban meghatározza, hogy ki alakítja Francois Pignon-t, a balfácánt.

Egy olyan színész lesz a balfácán, akinek a személye az oka annak, hogy ezt a darabot játsszuk. Már nagyon régóta szó van erről az igazgató úrral folytatott beszélgetéseinkben, hogy neki ezt el kellene játszani. Ő Horváth László Attila, ő lesz a vendég, és Rák Zoltán pedig a könyvkiadó tulajdonosa, aki vendégül látja, aki ezeknek a balfácán vacsoráknak a rendezője.

– fogalmazott Göttinger Pál.

A fergeteges komédia további szereplői: Kuthy Patrícia, László Lili, Nagyidai Gergő és Illyés Ákos. A bemutató szombat este 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon.



Matyasovszki Edit