Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

Oscar-jelölésre esélyes: Susotázs

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hétfő éjjel hozta nyilvánosságra azoknak a filmeknek a listáját, melyek a 91. Oscar-díj jelöltjei lehetnek. Shortlistet kilenc kategóriában adtak ki, ezek között egy magyar alkotás szerepel, mégpedig Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs.

A legjobb dokumentumfilm, a legjobb dokumentum-rövidfilm, a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok: ez volt az a kilenc kategória, melyben shortlistet hirdetett az akadémia. Egyébként idén rekordszámú magyar alkotás volt esélyes az Oscar-jelölésre. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a már korábban Oscar-díjat nyert rendező, Nemes Jeles László filmjét, a Napszálltát nevezte be országunk. Bár a kalapos film több külföldi díjat is bezsebelt magának, az Oscar-shortlisthez úgy tűnik, ez is kevés volt. Ebben a kategóriában a dánok (A bűnös), a lengyelek (Hidegháború), a kolumbiaiak (Az átkelés madarai), a japánok (Bolti tolvajok) és a mexikóiak (Roma) filmjei kerültek a kilenc esélyes közé. A bűnösről itt olvashatjátok korábbi kritikánkat.

A legjobb animációs rövidfilm kategóriában is volt két magyar esélyes. Az egyik Andrasev Nadja: A nyalintás nesze című alkotása, mely Bodor Ádám novellája alapján készült. A másik a Solar Walk Bucsi Rékától. Ez eredetileg egy jazz koncert kiegészítőjeként 50 percben született meg, később lett belőle rövidfilm. Az esélyesek közé sajnos egyikük sem került be. A legjobb rövidfilm kategóriában Kovács István diplomafilmjével, Az ostrommal szállt ringbe.Komoly versenytársnak tűnt, hiszen Kovács István 27 év után hozta el ismét a bronz Diák Oscar-díjat. Ám hiába keressük, Az ostrom sincs fent az akadémia listáján.

Elég a kesergésből és azokból, akik lecsúsztak a listáról. Foglalkozzunk azokkal, akiknek még szoríthatunk az Oscar-díjért való versengés során. Először is a Ruben Brandt, a gyűjtővel. Milorad Krstić különleges alkotása a legjobb egész estés animációs film kategóriában versenyzik továbbra is. Ebben a szekcióban nem közölt shortlistet a filmakadémia, csupán január 22-én tudjuk majd meg, melyik lesz az a bizonyos 5 jelölt a legjobb egész estés animációs film kategóriában. Addig is itt olvashattok róla.

És végül, de nem utolsósorban az egyetlen magyar alkotás, mely szerepel a shortlisten: Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs. Mit is jelent ez? Azt, hogy a legjobb rövidfilm kategóriában a kilenc mű közé került a film, melyből kiválasztják majd az 5 jelöltet. A Susotázs először a márciusi Friss Húson mutatkozott be, majd több nemzetközi fesztiválon is szerepelt. Nem is akárhogyan! Három fesztiválon a legjobb rövidfilmnek választották, fődíjat nyert a Marosvásárhely AlterNative-on, illetve Ezüst Medált a Manhattan Rövidfilmfesztiválon. Tóth Barnabás alkotásának a címe egyébként tökéletesen passzol a film cselekményéhez. A Susotázs (igen, létezik ilyen szó!) egy, a tolmácsok által használt szakszó, melynek jelentése ‘fülbesúgás’. A rövidfilm egy hűtőgépgyártó-konferencián játszódik, ahova két magyar tolmácsot rendeltek ki, Pált (Göttinger Pál) és Andrást (Takács Géza). Szokásos munkanapnak indul, a szokásos dolgokkal. Ám az események nem várt fordulatot vesznek, melyhez nagyban hozzájárul a film harmadik, tulajdonképpeni főszereplője, Osvárt Andrea. Rendkívül humoros alkotás, mely egy sokak számára érdekes helyzetbe kalauzol: a tolmácsok világába. Ugyanakkor hűen bemutatja a mindennapi robot unalmát, ami még egy ilyen izgalmasnak tűnő szakmának is része. Játszma, érzelem és humor. Ezzel a három szóval tudnám jellemezni ezt a 16 perces rövidfilmet, melynek szoríthatunk, hogy ott legyen majd 2019-ben az Oscar-díj jelöltjei között.

Forrás: mnf.hu
index.hu