Hétvégén Filmtettfeszt magyar filmekkel

Idén a felújított Arta moziban vetítik az idei Filmtettfeszt filmjeit, városunkban október 12–13-án. A két nap alatt hat magyar rövidfilmet és három nagyjátékfilmet nézhetnek meg az érdeklődők. A vetítésekre a belépés ingyenes.



Program:

Október 12., péntek 19 óra – magyar rövidfilmek.



Freund Ádám: Földiek (2017,27' felirat: RO, 12+)

A 12 éves Ábel családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hogy hová, melyik világhoz tartozik.



Kis Hajni: Last Call (2018,27' felirat: RO, 12+)

Anikó 61 éves. Hamarosan elhagyja Magyarországot, hogy a lányához költözzön Angliába. Utolsó, Budapesten töltött napján elbúcsúzik a múlttól, és szembesül a jövővel is.



Tóth Barnabás: Van egy határ (2017,18' felirat: RO, 12+)

1949. Egy apa a kisfiával próbál Nyugatra szökni a Vasfüggönyön át. Valós események alapján.



Október 12., péntek 20.30 óra – nagyjátékfilm

Bogdán Árpád: Genezis (2017,120' felirat: RO, 16+)

A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, útjaik sosem kereszteznék egymást, ám sorsuk mégis összefonódik ennek a tragikus bűnténynek az árnyékában





Október 13., szombat 17.30 óra – magyar rövidfilmek

Deák Kristóf: A legjobb játék (2018,20' felirat: RO, 12+)

Amikor két térfigyelő biztonsági őr rájön, hogy munkahelyüket egy forradalmi mesterséges intelligencia-szoftver fenyegeti, kénytelenek felvenni a kesztyűt – ami végül egészen különleges megoldáshoz vezet…



Fatér Ambrus: Légmell (2017,27' felirat: RO, 12+)

A film egy középkorú, magányos orvos történetét meséli el, aki egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét.



Nagy Zoltán: Enyhén sós (2016, 23' felirat: RO, 18+)

Anita egy attraktív negyvenes pincérnő. Keményen gürizik, hogy megvalósítsa álmát, miszerint mindent hátrahagy, és Londonba költözik. Egy elegáns étteremben dolgozik, csak férfi munkatársakkal körülvéve. Mindenki ugyanazt akarja tőle, főleg Anita szexuálisan túlfűtött főnöke, aki állandóan leselkedik utána.



Október 13., szombat 19 óra – nagyjátékfilm

Politzer Péter: Férfikor (2017, 77' felirat: RO, 12+)

Három budapesti férfi élete villan fel a filmben. A 91 éves fotóművész és lemezhamisító, Dezső élete gazdag szövetének utolsó szálait szövögeti. Frank, a negyvenes nagybőgős elveszíti a lakáskulcsait, amitől romba dől precízen összeállított napja. A kamasz Samunak pedig váratlanul egy hétig egyedül kell szembenéznie az iskola, a barátság és a szerelem kihívásaival.



Október 13., szombat 20.30 óra – nagyjátékfilm

Török Ferenc: 1945 (2016, 91' felirat: RO, 12+)

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.