5 könyv és 5 program, amit nagyon várunk a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon

Idén új helyszínen, a Várkert Bazárban rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált. A csütörtöktől vasárnapig tartó négynapos eseményen minden eddiginél több program és könyv vár minket, utóbbiakat kedvezményesen is megvásárolhatjuk. 5 programot és 5 könyvet gyűjtöttünk össze, melyekre feltétlenül el kell látogatnod illetve le kell csapnod, ha szorgos könyvmolyhoz méltóan a Margón jársz.

A mi 5 kedvenc eseményünk a Margó Irodalmi Fesztiválról:


Negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes. Korábbi Margó-díjasok: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás.


A háromtagú zenekart Pion István költő, slammer álmodta meg. A szövegek köré Weil András (billentyűk – Ethnofil, Kistehén) és Okos Gergely (dobok – Ethnofil) egyszerre virtuóz és populáris zeneisége szerveződik. Harmóniában az irodalom, a funk és a trap.


Mik a leggyakoribb sztereotípiák a feministákkal kapcsolatban? Kerekasztal-beszélgetés a Menő Könyvek és a wmn.hu közös online kérdőívének kapcsán. Meghívott vendégek: D. Tóth Kriszta, Rácz Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi és Csapody Kinga. Moderál: Kertész Edina. A Menő Könyvek programja.


Tizennyolc évvel a berlini fal leomlása után Maxim Leo gondolatban visszatér az NDK-ba, hogy egy családtörténeten keresztül megírja, miként és miért bukott meg az antifasiszta atyák által alapított állam. A szerzővel Pálinkás Szüts Róbert beszélget, közreműködik Göttinger Pál.


Az Irodalmi Magazin új lapszámai kapcsán beszélget Pataky Adrienn szerkesztő, Molnár Krisztina szerkesztő és Boka László irodalomtörténész. Az Országos Széchényi Könyvtár programja.




5 könyv, ami beszerzünk a Margó Irodalmi Fesztiválon

Fekete Judit: Az őrület határán – Kálmán Lili munkanélküli naplója

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele. Munkanélküli lett.
Nincs mese, ideje új állás után nézni. Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban. Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel? Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit? Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál. Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja a hazai könyvkínálatnak, és lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.
Könyvmolyképző Kiadó

Szöllősi Mátyás: Simon Péter

A Simon Péter a fiú regénye. Az ő küldetése, útja, kálváriája. Egy harminchárom éves férfié, aki élete fordulópontján számot vet minden gondolatával, szavával, cselekedetével és mulasztásával. Simon diakónus. A feleségét elvesztette, a szülei rég különváltak. Egy napon betegen és rozogán felbukkan évek óta nem látott apja, és “meggyónja” Simonnak, hogy annak idején egy házasságon kívüli, titkos kapcsolatából született egy másik fia is.
A Váltóáram című kötet utolsó novellájának ebből az alaphelyzetéből kiindulva Szöllősi Mátyás olyan hosszú útra bocsátja hősét, hogy azt a regényidő egyetlen napja alatt lehetetlen bejárni. Ahhoz egy emberöltő tapasztalata is kevés. Mert nem ismerjük, nem értjük, sokszor nem tiszteljük és nem szeretjük egymást – sőt néha még magunkat sem. Holott ha ezen változtatni akarunk, ha meg akarjuk váltani a világot, előbb nekünk magunknak kell megváltoznunk.
Európa Könyvkiadó

Légrádi Gergely: Nélkülem

A kisregény főszereplője Miklós, egy sikeres marketingcsapat vezetője, kétgyermekes családapa. Miklós otthonosan mozog a mai, pörgő, sok csatornán kommunikáló világban. Problémamegoldó. Csak néhány szót téveszt. A legtöbbször késve ér haza. Egyre kimerültebb. A felesége orvoshoz küldi. Miklós hosszú halogatás után elmegy a rendelésre, ahol a vizsgálatokat követően kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Miklós betegsége nem csupán kórházi kezelésre, a napi rutinból való kilépésre kényszeríti, de életének újragondolására is. Az újratervezés úgy Miklósnak, mint a hozzá közel állóknak önismereti megpróbáltatás. Kérdések feltétele és fájdalmas válaszok.
A kisregény filmszerűen pereg. A szemünk előtt rajzolódnak ki a sorsok, a kérdőjelek, és az átértékelt valóság.
Napkút Kiadó

Fehér Boldizsár: Vak majom

Két Nobel-díjas tudós bejelenti egy párizsi luxusszálloda lakóinak, hogy a következő napokban egy kísérletben fognak részt venni. A történetet egy huszonéves fiú meséli el, aki nem olyan rég még Magyarország leggazdagabb embere volt. Most azonban nincstelenül fut a rendőrség elől. Épp abban a hotelben keres menedéket, ahol a furcsa emberkísérlet zajlik. A Vak majom, Fehér Boldizsár első regénye, letehetetlen olvasmány. Humoros kalandregény a felelősségvállalásról és az ember helyéről a világban.
Magvető

Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

Nyilánszki Mari hétéves. Egy Tisza-menti kisvárosban él, fullasztó, szeretet nélküli közegben. Kopogós cipőről, Barbie babáról és arról álmodozik, hogy az anyukája, amikor nagy ritkán hozzá szól egyáltalán, ne úgy szólítsa, hogy “Mari, fiam”. Nem csoda hát, hogy amint tud, elmenekül otthonról. Önmagát és a boldogságot keresi, de vajon képes-e a boldogságra az, akit olyan hosszú ideig csak boldogtalanság vett körül?
Libri