Péntek délután öt órakor megkezdődik a nyár

Ölbei Lívia
Pénteken 17 órakor kinyit a Kőszegi Várszínház, ahol aztán augusztusig pörög a nyári színházi szezon. Minőségi szórakoztatás, izgalmas kezdeményezések minden korosztálynak – az egyedülálló kőszegi kulisszák között.

Az ember mindig elcsodálkozik, amikor összeszámolja: Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, Gelencsér Ildikó művészeti titkár, Bakos Zoltán műszaki vezető. Ez az a kicsi, de nagyon erős és ütős csapat, amely évről évre mozgásban tartja a kőszegi nyári színházi szezont. Tapasztalat és nyitottság: talán innen van, hogy az ismerősség sose változik üres megszokássá; hogy a hagyomány mindig meg van szórva valami finom újítással. A várszínházat várni olyan, mint várni a karácsonyt. A mai programdömpingben nem könnyű versenyben maradni, kitűnni a kínálattal, de a várszínháznak, úgy tűnik, sikerül állni a sarat. Dehogy a sarat! Sár ne nagyon legyen: a nyári színház az eget kémleli.

Pócza Zoltán évek óta – és most már a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnökeként is – az együttműködések híve.
Ennek az alapvetésnek köszönhető, hogy a 36 éve létrehozott Kőszegi Várszínházban a saját nagybemutató mellett egyre több, az idén már plusz három olyan előadásnak örülhetünk, amelyek szintén kőszegi pecséttel, sőt: a kőszegi helyek ihletettségében készülnek. Négy nyári várszínházi premier – az nem akármi; és akkor a színre vitt nyarat tovább színesítő vendégjátékokról még nem beszéltünk.
Alig ér véget az egyik szezon, a várszínházi csapat – mindenekelőtt Gelencsér Ildikó – már azon kezdi törni a fejét, hogy mi legyen a következő évi nagybemutató. Fontos a minőség, fontos a szórakoztatás. Szezon ez a szezonban, hiszen igazi társulati élet van ilyenkor a várudvaron: a próbafolyamat hozzátartozik a vár, de a város életéhez is. Az idén Paul Portner klasszikusára, a Hajmeresztőre esett a választás. Gyilkosság a fodrász-szalon fölött: de ki az elkövető? Na, ezt estéről estére voltaképpen a közönség dönti el. Ilyesmire még nem volt példa a várszínházban, ahogyan Göttinger Pál rendező is először kapott meghívást Kőszegre. A társulatban nélkülözhetetlen „régi” és kíváncsian várt „új” színészek is vannak: Epres Attila, Grisnik Petra, Ullmann Mónika, Kálid Artúr, Göttinger Pál, Némedi Árpád. Bemutató július 12-én, összesen lesz nyolc előadás.

A Mesebolt Bábszínház és a várszínház koprodukciója már hagyomány: családi színházat ígér az Estimese című (ős)bemutató július 2-án (életre kel például egy emeletes ágy). Ahol Keszég László rendező (és színész) föltűnik, ott sok jóra számíthatunk. (Emlékezzünk mondjuk a kőszegi Árpádházra.) Az idén a Vojáger című Vinnai András-darabból születik előadás: a kispesti szerelmi szál Kőszegre vezet. Premier július 25-én. Nincs várszínház Gergye Krisztián és kortárs tánc nélkül: a Kőszegre szó szerint hazajáró táncos-koreográfus-rendező ezúttal július 30-án állítja el a lélegzetünket.

De előbb: ma 17 órakor Trifusz Péter plakátkiállításának megnyitójával, Bánfalvi Eszter ajánlásával ünnepélyesen megkezdődik a nyár. És akkor itt és most csak egyvalami a vendégjáték-kínálatból: az Emberi hang című zenés est Molnár Piroskától, június 9-én.

A Kőszegi Várszínházban honos emberi hanghoz Molnár Piroska is kell.