Ősbemutató a Kórusok Éjszakáján

Több száz torokból csendül fel az ének Budapesten, június 4-én; negyedik alkalommal rendezik meg a Kórusok Éjszakája egész estés kulturális eseményt, melynek idei záródalát Csemiczky Miklós zeneszerző komponálta.

A Csíkszerda tagjai 2013-ban hívták életre az egészestés kórusfesztivált, amely már az első évben komoly sikereket ért el. A civil kezdeményezésnek, illetve az önkéntes szervezőknek köszönhetően a közönség évről évre újabb és újabb amatőr kórusokkal ismerkedhet meg. Mivel a fesztivál fő célja a közösségi éneklés népszerűsítése, a kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit pedig a közös éneklés szeretete köti össze, ezért a fellépő kórusokon túl a rendezvény látogatói számára is lehetőséget biztosítanak ennek kipróbálására – idén az esemény záró programjaként valamivel éjfél előtt éneklik el közösen a Kórusok Éjszakája 2016 hivatalos záródalát a Pollack Mihály téren.

Kórusok Éjszakája - próba közben

A Kórusok Éjszakája 2016 hivatalos záródalának szerzője Csemiczky Miklós, napjaink egyik legkiemelkedőbb kortárs zeneszerzője, aki csak különleges alkalmak esetén komponál zeneműveket kórusok számára. Est című darabját kifejezetten a Kórusok Éjszakája apropóján írta meg, melynek szinte azonnal megszülettek a folytatásai is – Este, illetve Éjfél címen. A vegyeskarra írt Három Noktürn ősbemutatójára a Kórusok Éjszakáján kerül sor a Csíkszerda előadásában.


Bízzon az olvasó Kodály Zoltánban, és próbálja ki: a legtermészetesebb, legjobb - és káros mellékhatások nélküli - adrenalin-termelő "szer" ott állni mások, esetleg idegenek mellett, és nagy levegővel, szívből énekelni. 

Csemiczky Miklós ​keze alatt zeneszerzők generációi nőttek fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. (Ma már Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.) 1999 óta a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének docense. Számos nemzetközi és hazai versenyen nyert el különböző díjakat zeneműveivel.