Operabeavató az Ördögkatlanban is!

A budapesti Katona József Színház előadása. 

Az Operabeavatónak az Ördögkatlan a bölcsője, a sorozat az elmúlt években a budapesti Katonában lelt otthonra - évad közben havi 1-2 alkalommal volt látható-hallható ez a Dinyés Dániel zenei és Göttinger Pál színházi kommentárjaival bőségesen teletűzdelt koncert. Ebben az évben új vállalkozásba fogtak: az egész idei évadon át egyetlen művel foglalkoztak csak, alaposan-ráérősen, két-három jelenetet, azaz mindössze 8-10 percnyi zenét tárgyalva egy-egy alkalommal. Most, évad végén pedig jöhet a nagy próbaugrás: ha lejátsszák a korábban ízekre szedett, szanaszét boncolt jeleneteket szépen egymás mögé rakva, kijön-e az opera?

Mozart és Da Ponte együttműködésének utolsó gyümölcse a Cosi fan tutte című opera. Zenei kifinomultságát és a szereplők belső történéseinek sokrétű ábrázolását tekintve ez a legrészletgazdagabb Mozart összes operája közül. Lehetséges ez azért is, mert összesen csak hat szereplője van - hat, egymástól sokban különböző ember egyetlen sorsfordító napját követhetjük benne végig. Előadás-sorozatunk sajátos vállalkozás: mialatt egész évben ezt az egy remekművet elemezzük végig hangról hangra, jelenetről jelenetre, azalatt a közönséggel együtt készülünk fel arra, hogy az évad végére összeálljon maga az opera. Mintha egy elnyújtott, ráérős, beszélgetős, játékos próbafolyamatot néznénk - közben egyre jobban megismerve Mozartot, egymást és magunkat.

Az alkotók egy új előadást, a nézők pedig operanézést tanulnak és próbálnak. Az évad végén pedig mindannyiunknak: premier.


SZEREPLŐK
Fiordiligi: Kolonits Klára
Dorabella: Szolnoki Apollónia
Ferrando: Varga Donát
Guglielmo: Cseh Antal
Don Alfonso: Kálid Artúr m.v.
Despina: Pálmai Anna

ALKOTÓK
Díszlet: Tóth László
Jelmez: Kovács Ildikó
Fény: Pető József
Rendezőasszisztens: Gerlóczi Judit
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Rendező: Göttinger Pál

Munkatársak: Szabó Gergely, Koloszár László, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Vég Attila, Kelecsényi Bernadett, Mucsi Gábor, Hoffmann Éva, Molnár Fanni Rebeka, Virág László, Mezővári Margit

Fotó: Brozsek Niki
OPERABEAVATÓ - COSI FAN TUTTE - ELŐADÁSFOTÓK Brozsek Nikitől