$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Bérczes László: „Radikálisan csendesen szeretnék színházat csinálni”

„A titkokat nem megfejteni kell, hanem felmutatni.”

Bérczes László rendezései negyedik éve kerülnek be folyamatosan a POSZT versenyprogramjába. Idén A gát című munkája látható Pécsen. A kulturális folyóiratok megszűnése és a kaposvári munkája mellett arról is beszélgettünk, hogy miért bizakodó a POSZT jövőjével kapcsolatban, és milyen esetleges veszélyt lát benne, miért lepte meg az, hogy A gát bekerült a POSZT-ra, illetve az, hogy stúdiószínpadi előadásokat rendez, hogyan függ össze azzal, ahogy egy ajtón belép.

Te, aki hosszú éveken keresztül a Színház című folyóiratnál dolgoztál, mit gondolsz arról a helyzetről, hogy a költségvetési források erőteljes csökkentése miatt az ellehetetlenülés szélére került több kulturális folyóirat? A Színház nyomtatott kiadása jelen állás szerint meg is fog szűnni.

Ha csak az a kérdés, hogy egy nagy hagyományú, tekintélyes, általában minőségi színházi szaklap egyszer csak nem kap megfelelő támogatást ahhoz, hogy létezhessen, akkor azt kell mondanom, hogy ez tragikus. De ennél bonyolultabb a dolog.

Megváltoztak az idők, és velük az olvasási szokások is: sokkal kevesebben olvasunk nyomtatott újságot, mint korábban. Egyszerűen nem lehet változatlan formában létezni. Ráadásul, miközben a Színház mellett a szintén nehéz helyzetbe lévő Ellenfényről és a már korábban abba került Criticai Lapokról is beszélünk, felmerül a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e három papíralapú színházi szaklapra. Ha azt feltételezem - persze lehet, hogy nincs ebben igazam -, hogy nincsen szükség, akkor vajon nem kellene-e nekik párbeszédet folytatni és összefogni.

De az is egy szempont, hogy miközben mondhatjuk, mennyire jó például egy kaposvári embernek olvashatni arról, hogy mi történik Budapesten vagy a nagyvilágban, azt is természetesnek kell tekintenie, noha nem az, hogy a saját városának a színházáról ezekben a lapokban nem esik szó. És itt Kaposvár természetesen behelyettesíthető bármelyik másik vidéki várossal, ahol van színházi élet.

Úgy érzem, korábban sokkal inkább volt szövetség a színházról írók és a színházat csinálók között minden beágyazottság nélkül is, most viszont sok esztétikai elefántcsonttoronyból fogalmazott, megmondó írással találkozom. És ezeket olvasva színházi alkotóként nem vagyok sokkal beljebb. Azt látom, hogy van egy velem egyidős színházi szakíró generáció, mely szerintem elfáradt. És amikor az előadások előtt a kíváncsiság halvány fényét sem látom a szemükben, akkor én miért legyek kíváncsi arra, amit az előadásról írnak. 

Mielőtt jobban belegabalyodnék a dologba, azt mondom, hogy ez egy kétoldalú dolog. Attól függetlenül, hogy számos nyomtatott és internetes lap halálra ítélése kultúraellenes lépés, ebben a helyzetben is benne kell legyen a továbblépés lehetősége. Ezt a kényszerhelyzetet csak felháborodással és mindenkit kiosztó hátat fordítással nem lehet kezelni. Fel kell háborodnunk, de azután tenni kell valamit, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. Azért merem ezt mondani, mert azt látom, hogy az Ellenfény például keresi a kapcsolatot a színházakkal, a vidékiekkel is, hogy összefogással megoldást találjon.

Hogyan látod a POSZT jövőjét?

Ezzel kapcsolatban is az izgatott, hogyan sikerül a tavalyi megzuhant helyzetből talpra állni. A Szakmai Tanácsadó Testület tagjai felől biztató hírek érkeznek, amelyekből az derül ki számomra, hogy bizonyos, általam nagyra tartott színházi alkotók, akik ebben a testületben vannak, képesek szót érteni egymással - legyenek akár egyik, akár másik politikai oldalon.

Azt is érzékelem, hogy az imént említett elitista vélemény, amely gyakran életidegen módon csak és kizárólag az úgynevezett szakmaiságot követeli meg a fesztiváltól, és amely szerint mintha baj lenne az, hogy emberek találkoznak egymással, beszélgetnek, és (hogy megint valami szakmaiatlan dolgot mondjak) jól érzik magukat, mintha kezdene kiszorulni. Ami ezzel szemben kezd körvonalazódni, mintha közelebb állna Jordán Tamás eredeti elgondolásához, ami még a színház ünnepéről szólt. Ugyanakkor az idei programot nézve látom azt a veszélyt, hogy a versenyprogram másodlagossá válik egy népszórakoztatást szolgáló, tömegigényhez igazodó gigafesztiválhoz képest. Szóval a szakmaiság képviseletére azért szükség van. De ha a szervezők - és legfőképpen az említett testület – látják a veszélyt, akkor talán el is kerülik.

Ha kivesszük belőle A gátat, mi a véleményed az idei versenyprogramról, illetve a válogatásról?

Jó, hogy kivesszük belőle, mert akit beválogatnak, az ritkán elégedetlen. Az elmúlt évek legjobb válogatásának tartom az ideit, és ezt azért is merem bátran állítani, mert a beválogatott előadások jó kétharmadát láttam. Azon, hogy beválogatták A gátat, egyébként nagyon meglepődtem.

???

Ebben az előadásban öt ember egy kicsi térben történeteket mesél, beszélget, és a felszínen az égvilágon semmi nem történik. Az előadásra jellemző csendes megszólalás nagyon intim odafigyelést kíván meg, és ez a részemről szándékos elhalkulás nem tud versenyezni azokkal a hangoskodásokkal, amelyekben az alkotók éles és úgymond bátor üzeneteket fogalmaznak meg. Ha valaki radikálisan állást akar foglalni, akkor tegye, de én nagyon halkan szerettem volna megszólalni. Azt gondoltam, hogy ez nem hallatszódik meg – mint ahogy a kritikusok nem is hallották meg. A két válogató meghallotta. Azt is lehetne mondani, hogy a radikális megszólalásokhoz képest én gyámoltalanul suttogok, de én inkább azt mondom, hogy radikálisan csendesen és minden üzengetés nélkül szeretnék színházat csinálni.

Egy interjúban a szeretet színházáról beszéltél az előadással kapcsolatban.

Igen, szoktam ezt mondogatni, miközben nem hangzik jobban, mint a számomra is nevetséges „remény színháza”. Miközben mindkét szókapcsolatnak van értelme. Talán furcsállod, de én annyi derűvel, és igen, reménnyel még nem álltam fel a székből, mint amikor megnéztem a Saul fiát. Ha valaki egy végletesen reménytelen helyzetben is képes megtalálni a személyes feladatát, hogy újabb gyanús szókapcsolattal éljek: az élete értelmét, az maga a katarzis.

Számomra az élet bonyolult és titokzatos, és nem tudom elképzelni, hogy egy mű középpontja, magja, mozgató ereje az állítás vagy a tagadás legyen. A titkot nem megfejteni kell, hanem felmutatni. Ha valaki ezzel szemben akár a színházban, akár az életben megmondóvá válik, az a titkok létezését és a végtelent tagadja. Lebutítja az életet, hogy benne könnyebben közlekedjen, ezért is van szükségünk oldalakra és pártokra, és így még csak azon sem kell elgondolkodni, hogy mikor kell igent és mikor nemet mondani. Én általában nem tudom a választ, és sugallni sem akarom.

Hogyan fogadják a nézők A gátat?

Nagyon szeretik. Azért rendezek előadásokat, hogy az „anyaggal” való bíbelődés örömet szerezzen a színésznek és nekem is, és ha ez megvan, akkor az talán átsugárzik a nézőre is.

Mi a következő munkád?

Háy János írt korábban egy darabot, Nehéz címmel, amit nagyképűen fogalmazva Kapának (Mucsi Zoltán – a szerk.) és nekem írt, és amit a Bárkában meg is csináltunk és most is játsszuk a Szkénében. Megkerestük újra Háy Jánost, és a Nehéz férfimonológja után írt nekünk egy női monológot, A halottember címmel, amit Mészáros Sára kaposvári színésznővel, öt színésztársával és persze állandó munkatársammal, Kiss Mónikával csinálunk meg a Szkéné, a Nézőművészeti Kft és az Ördögkatlan koprodukciójaként, és október 20-án lesz a bemutatója. Azért is örültem ennek, mert Háy János két alaptémáját: a faluról a fővárosba költöző értelmiségi ember hányattatásait és a háromszög történeteket részben már kimerítettem, és ez egy másféle megszólalás. Mondhatjuk háborús történetnek, amiben egy fiatalasszony a gyermekével várja haza a férjét a háborúból – de ennél azért kicsit összetettebb a történet.

Kaposváron pedig Koljada darabját szeretném megrendezni a következő évadban, ami nagyon öreg asszonyokról szól, akik életük utolsó aktivitásaként egy asszonykórusban vesznek részt. Sok vicces dolog is van benne, miközben emberek köszönnek el az élettől. Ezt a szép, fájdalmas, de groteszk búcsút szeretném színpadra rakni öt férfi színésszel. 

Miért mindig stúdiószínpadokra készítesz előadásokat?

Most beszéltem a halkságról. Mindig bámulom azokat, akik harminc-negyven embert tudnak irányítani, de ahhoz már úgy kell belépni az ajtón, ahogy én nem lépek be. Az én „rendezői módszerem” a beszélgetés, ami négy-öt emberrel még rendben van, de harminccal már lehetetlen. Abban hiszek, hogy amire valaki maga jön rá, értékesebb tudás, mint amit tudomásul vesz.

Szóba hoztad a Bárkát, ahol korábban művészeti vezetőként dolgoztál. Mit tudsz arról, hogy mi van jelenleg a Bárka Színház egykori épületével?

Az épületről semmit sem. Amit tudok és a kilencedik Ördögkatlan fesztiválon nem szeretnénk szó nélkül hagyni, hogy a ’96-ban alapított Bárka idén lenne húszéves. Lesz egy kiállítás tárgyakkal és fotókkal, folyamatosan vetítjük a Bárka előadásait, „Bárka” címmel lesz egy látványos, lengyel-magyar utcaszínházi előadás, az immár Pozsonyban játszó Varga Anikó visszahozza a Meseladikot, és lesz egy helyben létrehozott előadás, ami a Bárkának ahhoz az alapgondolatához kötődik, hogy az előadás az író, a rendező és a színészek együttlétéből születik meg. Tasnádi István írja a szöveget, Vidovszky György rendezi, és azok közül a fiatalok közül többen vesznek részt benne színészként, akikkel Vidovszky Gyuri annak idején az ifjúsági előadásait hozta létre. Az alaptéma az, hogy mi történik ma egy harminc év körüli fiatal csapattal, ha színházat akar alapítani.

Sokan a kaposvári színház művészeti vezetőjeként tartanak számon, miközben már nem vagy az. Mi a feladatod Kaposváron?

Jelenleg rendező és dramaturg vagyok, illetve a mindennapos gyakorlatban művészeti tanácsadó. Ötödik éve dolgozom együtt Rátóti Zoltánnal, és ez a munka kezdetben valóban művészeti vezetőként indult. De ennek csak egy menedzserigazgató mellett lehetne értelme. A mi esetünkben, ahol két alkotással foglalkozó emberről van szó, nem találtam a helyem ebben a kettősben, miközben természetesen sok mindenben nem is értettünk egyet. Azt gondoltam, hogy tisztább helyzet hátrább lépni eggyel, és most jól érzem magam ebben az új leosztásban.

Mi lesz a kaposvári színház felújításával, ami jó ideje csúszik?

Erre nem azért nem tudok válaszolni, mert már nem vagyok művészeti vezető, hanem azért, mert nincs rá válasz. A polgármester áprilisban elmondta nekünk, hogy nem tudják a rekonstrukció kezdésének a dátumát. Abban bíztunk, hogy ősszel elkezdődik, és nyáron kiköltözhetünk, de most inkább úgy néz ki, hogy évad közben lesz majd a költözés.

Hol fogtok addig játszani?

Egy nemrég felújított művelődési központban, az Agórában, ami nem igazán alkalmas színháznak. De majd belakjuk. Ha az ember a kacsalábon forgó várát építi, akkor elviseli az építkezés alatti albérlet hányattatásait.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,62,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,6,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,223,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Bérczes László: „Radikálisan csendesen szeretnék színházat csinálni”
Bérczes László: „Radikálisan csendesen szeretnék színházat csinálni”
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2016/06/berczes-laszlo-radikalisan-csendesen.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2016/06/berczes-laszlo-radikalisan-csendesen.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content