Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Ördögkatlanos karszalag felerősítése csak védettségi igazolvánnyal!

A KARSZALAGOT CSAK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ÉS A HOZZÁ TARTOZÓ SZEMÉLYAZONOSSÁG ELLENŐRZÉSE UTÁN TEHETJÜK FEL - SZEMÉLYESEN AZ ILLETŐ CSUKLÓJÁRA. (AZAZ KARSZALAG TŐLÜNK MÁSHOGY NEM KERÜLHET KI, CSAK CSUKLÓRA LEVEHETETLENÜL RÁERŐSÍTVE. PÁROS BÉRLET ESETÉN IS MINDKÉT EMBERNEK OTT KELL LENNI AZ ÁTVÉTELKOR.) EBBEN NINCS MOZGÁSTERÜNK, NEM MÉRLEGELHETÜNK. A KARSZALAG SÉRTETLENSÉGE IGAZOLJA MAJD A FESZTIVÁL IDEJE ALATT, HOGY AZ ADOTT LÁTOGATÓ ESETÉBEN EZ AZ AZONOSÍTÁS ÉS VÉDETTSÉG-ELLENŐRZÉS MEGTÖRTÉNT. KÖSZÖNJÜK, HOGY EBBEN (A MINDANNYIUNKNAK MACERÁS) ÜGYBEN MEGÉRTŐEN EGYÜTTMŰKÖDTÖK MUNKATÁRSAINKKAL - ESSÜNK TÚL EZEN, ÉS AZTÁN JÖHESSEN VÉGRE A FESZTIVÁL! Forrás: www.ordogkatlan.hu

Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel

A 2015/2016-os évadban összesen 58-féle művészeti programot kínált a Szegedi Nemzeti Színház, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is. A nézőszám és a jegybevétel is növekedett, a produkciókra több mint 97 ezren voltak kíváncsiak.

A Szegedi Nemzeti Színház 326 szegedi előadására – ami hárommal több a tavalyinál – 97 951 fő váltott jegyet, a jegybevétel így elérte a bruttó 170 millió forintot, ez közel 5 százalékos emelkedést jelent – jelentette be az évadzáró társulati ülésen Gyüdi Sándorfőigazgató. Hozzátette, a teátrum falain kívülre 6 előadást vittek, míg az aktuális évadból már csak 5 előadás van hátra. Összességében elmondható, a 2015/2016-ös évad nemcsak sűrűbb, látszólag a színház szerelmeseinek tetszőbb programkínálattal jelentkezett. Összesen 58-féle művészeti programot kínáltak, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is.

Mozgalmas évadot zárt az operatagozat is, 77 szegedi előadásuk volt, ez több a szokásosnál – hívta fel rá a figyelmet a főigazgató. A Varázsfuvolát például 13 alkalommal tűzték műsorra a színházban, a múlt héten mutatták be a fővárosban a Sly című operát, illetve készülnek már az először szintén Budapesten bemutatkozó Evitára is. A dráma tagozat 156 előadást tudhat maga mögött, ráadásul 8 bemutatójukból 2 ősbemutató volt. A kortárs balett mögött is eseménydús évad áll: 28 előadást tartottak a Tisza-parti városban, 41 alkalommal pedig Szegeden kívül is bemutatkoztak.

A legek “csatája”

A legtöbbeket csábító produkció az Árgyélus királyfi lett, több mint 12 ezer nézővel, de nem sokkal maradt le mögötte a Rózsa és Ibolya sem a maga 11 ezer nézőjével. A Varázsfuvola az átlag nézőszámot tekintve teljesített kiemelkedően: 13 előadására átlag 430-an voltak kíváncsiak.

A legeknek ezzel még nincs vége, Gyüdi Sándor ismertette azt is, kik voltak a “legaktívabb” művészek az idei évadban. Poroszlay Kristóf 110, Csorba Kata 81 alkalommal lépett színpadra, az operaénekesek közül Altorjay Tamás és Laczák Boglárkaa dobogósok. A főigazgató kiemelte még Vajda Júliát, aki az opera és a dráma tagozat játékában is 32-32 alkalommal állt színpadra. A Szegedi Nemzeti Színház Énekkara 95 előadásban, a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara pedig 80 produkcióban működött közre.

Az operatagozat szeretné elkerülni, hogy a margóra kerüljön, ezért folytatja a megkezdett munkát, s őrizve a hagyományokat, a megújulásba is sok energiát fektet – jelentette ki a társulati záróülésen Pál Tamás első karmester. Külön kiemelte az énekkar munkáját, akik nagyban hozzájárulnak az operatagozat sikereihez. Spiró Györgyművészeti vezető elmondta, hiába csökkent országszerte a színművészet presztízse, a fiatalok érezhetően szeretnek színházba járni. Érdekességképpen megemlítette, a magyar színházak elképesztően sikeresek, ugyanis arányaiban hazánkban váltják meg a legtöbb jegyet művészeti előadásokra. Keszég László, a teátrum főrendezője először mutatkozott be a teljes társulat előtt, ahol elmondta, kis lépésekben, de kellő szigorral szeretne előrehaladni az elkövetkező évadokban.

Kiosztották a város, az egyetem és a színház díjait

Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet idén három színésznek, Gidró Katalinnak,Szabó Gabinak és Borovics Tamásnak ítéltek meg az egyetemi polgárok. A szegedi operabarátok az évad énekesének Nadia Cerchez-t és Cseh Antalt választották; az ifjú énekeseknek járó díjat Laczák Boglárkának és Hanczár Györgynek adták át.

Szeged Megyei Jogú Város művészeti elismerését, vagyis a Vaszy Viktor-díjat Stefanik Sándor főügyelő érdemelte ki, a prózatagozatos Makó Lajos-díjat Borovics Tamás, a kortárs balett tagjainak szavazatai alapján járó kitüntetést, vagyis az Imre Zoltán-díjatZsadon Flóra vehette át. Az énekkari nívódíj Somogyvári Tímea Zitát illette meg, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Balogh Margit öltöztető kapta. A színház önkénteseit is jutalmazza, ezúttal Gortva Tamás, a Radnóti-gimnázium magyartanára kapta az elismerést.