Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel

A 2015/2016-os évadban összesen 58-féle művészeti programot kínált a Szegedi Nemzeti Színház, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is. A nézőszám és a jegybevétel is növekedett, a produkciókra több mint 97 ezren voltak kíváncsiak.

A Szegedi Nemzeti Színház 326 szegedi előadására – ami hárommal több a tavalyinál – 97 951 fő váltott jegyet, a jegybevétel így elérte a bruttó 170 millió forintot, ez közel 5 százalékos emelkedést jelent – jelentette be az évadzáró társulati ülésen Gyüdi Sándorfőigazgató. Hozzátette, a teátrum falain kívülre 6 előadást vittek, míg az aktuális évadból már csak 5 előadás van hátra. Összességében elmondható, a 2015/2016-ös évad nemcsak sűrűbb, látszólag a színház szerelmeseinek tetszőbb programkínálattal jelentkezett. Összesen 58-féle művészeti programot kínáltak, beleértve a vendégjátékokat, fesztiválszerepléseket és az iskolai előadásokat is.

Mozgalmas évadot zárt az operatagozat is, 77 szegedi előadásuk volt, ez több a szokásosnál – hívta fel rá a figyelmet a főigazgató. A Varázsfuvolát például 13 alkalommal tűzték műsorra a színházban, a múlt héten mutatták be a fővárosban a Sly című operát, illetve készülnek már az először szintén Budapesten bemutatkozó Evitára is. A dráma tagozat 156 előadást tudhat maga mögött, ráadásul 8 bemutatójukból 2 ősbemutató volt. A kortárs balett mögött is eseménydús évad áll: 28 előadást tartottak a Tisza-parti városban, 41 alkalommal pedig Szegeden kívül is bemutatkoztak.

A legek “csatája”

A legtöbbeket csábító produkció az Árgyélus királyfi lett, több mint 12 ezer nézővel, de nem sokkal maradt le mögötte a Rózsa és Ibolya sem a maga 11 ezer nézőjével. A Varázsfuvola az átlag nézőszámot tekintve teljesített kiemelkedően: 13 előadására átlag 430-an voltak kíváncsiak.

A legeknek ezzel még nincs vége, Gyüdi Sándor ismertette azt is, kik voltak a “legaktívabb” művészek az idei évadban. Poroszlay Kristóf 110, Csorba Kata 81 alkalommal lépett színpadra, az operaénekesek közül Altorjay Tamás és Laczák Boglárkaa dobogósok. A főigazgató kiemelte még Vajda Júliát, aki az opera és a dráma tagozat játékában is 32-32 alkalommal állt színpadra. A Szegedi Nemzeti Színház Énekkara 95 előadásban, a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara pedig 80 produkcióban működött közre.

Az operatagozat szeretné elkerülni, hogy a margóra kerüljön, ezért folytatja a megkezdett munkát, s őrizve a hagyományokat, a megújulásba is sok energiát fektet – jelentette ki a társulati záróülésen Pál Tamás első karmester. Külön kiemelte az énekkar munkáját, akik nagyban hozzájárulnak az operatagozat sikereihez. Spiró Györgyművészeti vezető elmondta, hiába csökkent országszerte a színművészet presztízse, a fiatalok érezhetően szeretnek színházba járni. Érdekességképpen megemlítette, a magyar színházak elképesztően sikeresek, ugyanis arányaiban hazánkban váltják meg a legtöbb jegyet művészeti előadásokra. Keszég László, a teátrum főrendezője először mutatkozott be a teljes társulat előtt, ahol elmondta, kis lépésekben, de kellő szigorral szeretne előrehaladni az elkövetkező évadokban.

Kiosztották a város, az egyetem és a színház díjait

Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet idén három színésznek, Gidró Katalinnak,Szabó Gabinak és Borovics Tamásnak ítéltek meg az egyetemi polgárok. A szegedi operabarátok az évad énekesének Nadia Cerchez-t és Cseh Antalt választották; az ifjú énekeseknek járó díjat Laczák Boglárkának és Hanczár Györgynek adták át.

Szeged Megyei Jogú Város művészeti elismerését, vagyis a Vaszy Viktor-díjat Stefanik Sándor főügyelő érdemelte ki, a prózatagozatos Makó Lajos-díjat Borovics Tamás, a kortárs balett tagjainak szavazatai alapján járó kitüntetést, vagyis az Imre Zoltán-díjatZsadon Flóra vehette át. Az énekkari nívódíj Somogyvári Tímea Zitát illette meg, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Balogh Margit öltöztető kapta. A színház önkénteseit is jutalmazza, ezúttal Gortva Tamás, a Radnóti-gimnázium magyartanára kapta az elismerést.