Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KÁVÉSZÜNET HORVÁTH ILLÉS RENDEZŐVEL

„EZ EGY NAGY BARÁTI, ALKOTÓI ÖSSZEJÖVETEL" A Kőszegi Várszínháznak az idei a 40. évada. A szakmában azt szokták mondani: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd játszani fog. A jubileumi szezon ősbemutatóját, Göttinger Pál Manőver című darabját Horváth Illés rendezi. A tavalyi évadot elvitte a pandémia. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, hiszen a város és a környék is vonzó pihenőhely az idelátogatóknak. Kifejezetten szeretik, hogy olyan ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Az idei darab műfaja: képzeletbeli skandináv vígjáték. A történet napjainkban, Svédországban játszódik, mégpedig a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt é

MAO Dinyés Dániel szerzői est

Mátyás utca 8., Budapest, 1093


Dinyés Dániel a Bartók Béla Konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem zeneszerzés szakán végzett. Több díjat nyert az első UMZF zeneszerző versenyen és külföldi versenyeken. 2007-ben majd 2016-ban New Yorkban adták elő darabjait egy kortárszene fesztivál keretében. 2003 óta dolgozik rendszeresen színházakban, mint zongorista, karmester és zeneszerző. Dolgozott többek között a Nemzeti Színházban, Vígszínházban, Radnóti Színházban, Katona József Színházban, Magyar Állami Operaházban, zenei vezetője volt a Bárka Színháznak, a Kaposvári Csiky Gergely Színháznak és az Ördögkatlan Fesztiválnak. 2008 óta vezényel szimfonikus koncerteken és rendszeresen dolgozik a Modern Art Orchestrával is.

A szerzői est két felében két különböző indíttatású zeneszerzői aspektus jelenik meg. A koncert első részében a szerző kifejezetten a Modern Art Orchestrának írt szvitje szólal meg, Fekete-Kovács Kornél szólójával. Ez a szvit a közösen létrehozott Gil Evans-Miles Davis koncert élményanyagán alapul, szerkezetében és zenei gondolkodásában megidézve, de még inkább továbbgondolva a két nagyszerű muzsikus zenéjét, művészi világát.

Az est második felében a Dinyés Dániel - Hajós András szerzőpáros színházak számára készült dalaiból hangzik el egy válogatás, amit a szerző erre az alkalomra hangszerelt a MAO-nak. A dalokat a Radnóti Színház kiváló színésznője Petrik Andrea és a szerzőtárs Hajós András adják elő.