Ír kocsmazene vintage és modern ruhadarabokkal megspékelve

Az itthon is méltán híres, külföldön pedig már headlinerként is ismert Firkin zenekar 2008-
ban kezdte el pályafutását. Több mint 400 fellépést tudhatnak maguk mögött 14 országban. 
Ahogy ők vallják: “Amikor a Firkin belecsap a húrokba, kipattan a kelta bulihangulat!" 

Április 2-án a budapesti Akvárium klubban egy hatalmas bulival köszöntik a tavaszt, mely egyben legújabb, Start Again című dalukhoz készült klipjük premierje is lesz. A klipben a Szputnyik shop ruhái is feltűnnek. 
Ennek kapcsán beszélgettünk Péter Jánossal, a banda alapítójával zenéről, sörről, divatról és sikerről.

- Mit jelent számotokra a siker, a hírnév? 

PJ: A siker és hírnév lényegében a munkánk egyik elismerési formája, ez vezet tovább minket az utunkon, hiszen ha a közönségünk szeret minket és azt, amit csinálunk az azt jelenti, hogy valószínűleg jó irányba haladunk. Márpedig ez a legfontosabb a számunkra: örömet okozni és átadni az őrült ír energiát a zenénken keresztül. Eközben persze igyekszünk nem „elszállni” és a földön maradva inkább csinálni a dolgunkat, ami egyben a boldogságunk is: zenélni.

- Legfrissebb híretek pedig, hogy az új dalotok a Start Again a kaliforniai The Akademia Music Awards pop/rock kategóriájának első helyét megnyerte, melyhez ezúton is gratulálunk. Egy kicsit úgy érezzük, hogy külföldön jobban elfogadnak benneteket, sikeresebbek vagytok. Milyen érzés ez, és vajon miért alakult ez így? 

PJ: Külföldön, főleg nyugaton ez a stílus nem számít rétegzenének. Ott az emberek nem korlátozódnak le csak egy-két stílusra, hanem általában vegyes az ízlésük. Természetesen nagyon felemelő érzés, amikor az ember headlinerként lép fel és több ezres tömeg tombol előtte, de nem szeretnénk megfeledkezni hazánkról sem. Fontosnak tartjuk, hogy honnan jöttünk, és azért hál’ Isten itthon is folyamatosan növekszik a zenénkre vevő közönség köre. 

- Az idei tavaszi fotósorozatotokhoz és új klipetekhez a Szputnyik shop ruhadarabjaiból válogattatok. Mikor és hol találkoztatok először a Szputnyikkal? 

PJ: A Szputnyikot már régóta ismertük, de először élesben akkor találkoztunk vele, amikor Andy-nek kellett fellépőinget keresni. Rengeteg tanácskozás és vagy 10 bolt után sikerült egy egyedi, a zenekarhoz passzoló inget találnunk Neki, amelyet kitűzőkkel tettünk igazán Firkinessé. Azóta is alap darab a koncerteken.

- Miért a Szputnyikra esett a választásotok? 

PJ: Mert úgy gondoltuk, hogy a Firkin-féle kocsmapunk stílus és a Szputnyik vagánysága tökéletesen összeillik egymással. Úgy tűnik, hogy ez a megérzésünk valósnak is bizonyult. (nevet)

- Nagyon markáns zenei irányvonalat képviseltek, hogyan sikerült az ír kocsmafolk 
stílust a klipben megjeleníteni? 
PJ: A klipben most nem ezt az igazi „mocskos” kocsmazene-feelinget szerettük volna kiemelni, hanem inkább az ír zene misztikus, rejtélyes mivoltát. A történet a közönséget egy mesebeli világba fogja elkalauzolni, ahol az ember nem tudhatja, hogy hihet-e a szemének. No meg persze azért egy kicsit italozunk is benne. De hát, ha egyszer sörről prédikálunk ez nem meglepő. (nevet)

- Szerintetek mennyire fontos az öltözködés a sikerhez? 

PJ: Fontosnak tartjuk az öltözködést, a megjelenést a színpadon, és erre adunk is. Nem csak a zenénkben igyekszünk igényességre, hitelességre törekedni, hanem a kinézetünkben is. Esét pl. már el sem tudnánk képzelni a kiltje nélkül, hiszen ez annyira hozzá tartozik, mint a haja. 


- Van különbség a hétköznapi viseletetek és a fellépő ruháitok között? 

PJ: Természetesen van. Ese például nem mászkál az előbb említett kiltben az utcán. (nevet)
Viccet félretéve, a mindennapokban inkább kényelmesebb darabokat hordunk. 

- Firk’n Spring – Április 2-án tavaszi zsongás lesz veletek az Akváriumban. Mire számíthatunk az Akvárium Klubos koncerten? Készültök esetleg valami különlegességgel?

PJ: Az egyik fő meglepetésünk az Göttinger Pál lesz, aki garantáltan tehet majd a hangulat felfokozottságáról! Ezenkívül az első szerencsés száz embert Tullamore Dew kóstolóval várjuk.