Jonathan Dove - David Lan: Tóbiás és az angyal

A Csíkszerda 2014-ben 
Opera egy felvonásban
Előadja a Csíkszerda


Zenei vezető: Dr. Tóth Árpád
Rendező: Göttinger Pál


november 18., 19., 20., 25., 26., 27., december 2., 3., 4. 
19.00 - 20.30


A Csíkszerdáról


A Csíkszerda a 2004-ben alakult Halastó kórus egy részéből jött létre 2009-ben. Azóta mintegy 300 tagú kórusegyesületté duzzadt, melynek három külön kórusa (a 150 fős Csíkhétfő, a 25 tagú kamarakórus - a Csíkkamara - és a 120 tagú Csíkszerda), saját szervezésű nyári fesztiválja (a Kórusok Éjszakája) és többezerfős törzsközönsége van. Tagjainak zömme olyan fiatal felnőttek, akik hisznek abban, hogy a kultúra városi életünk szerves részévé válhat, ezért rendszeresen koncerteznek szokatlan helyszíneken (parkolóházban, köztéren, belső udvarban, vivóteremben, stb.) és gyakran jelentkeznek városi flashmobokkal is (4-es metró felavatása, az észt dalosünnep üdvözlése a Bazilika előtti téren, stb.).

Produkcióik is igen változatosak, gyakran dolgoznak fel népzenét, kortárs kompozíciókat, de előadnak barokk oratóriumokat és kísérleteznek a kórusimprovizációval is. Az együttes időről időre saját operaelőadást is létrehoz, ilyen volt a Halastó kórus és egyesület két produkciója, a Cupido és a Halál (2008 és 2009) valamint az Elvarázsolt Disznó (2011), melyek mindegyikének az együttes többi előadásához hasonlóan többezres nézőszáma volt a külvárosi helyszínek ellenére.

2016 novemberében az együttes Jonathan Dove és David Lan Tóbiás és az angyal című operáját viszi színre. A magyar fordítás, a díszlet, a jelmez és minden háttérmunka is az együttes tagjai által valósul meg, a projektet pedig két nemzetközileg elismert szakember, Göttinger Pál és Dr. Tóth Árpád vezeti. Az előadás tehát a Csíkszerda önálló produkciója, mely csak befogadó helyet keres. 

A művészeti vezetőkről

Dr. Tóth Árpád Artisjus-díjas és Vass Lajos Emlékplakettel kitüntetett karvezető, a Zeneakadémia karvezetés és módszertan tanára. A Csíkszerda mellett 15 éve dolgozik felvidéki magyar kórusokkal is, illetve rendszeresen tart pedagógus továbbképzéseket és karnagyi szemináriumokat a világ minden táján (Szlovákia, Németország, Egyesült Királyság, Kína, Korea, Ausztrália, stb.). Számos mű, többek között oratóriumok és operák magyarországi ősbemutatója fűződik nevéhez.

Göttinger Pál Junior Prima díjas rendező, olyan kiváló társulatokkal dolgozott már együtt, mint a Magyar Állami Operaház együttese, a Katona József Színház, a Radnóti Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság. Szakmai gyakorlatát Londonban és Poznanban töltötte, előbbi helyen Jonathan Dove-val dolgozott együtt. A fiatal generáció egyik legjelentősebb zenés rendezőjeként foglalkozott már kortárs operával, Verdi művekkel, és ő hozta létre a Katona József Színház Operabeavató előadását is. 2010/11-ben a Bárka színház, 2011 és 2013 között a kaposvári Csíky Gergely Színház tagja, 2013 és 2014 között pedig a Pesti Magyar Színház főrendezője volt. 2009-től az Ördögkatlan Fesztivál munkatársa, 2014-től pedig a Pesti Magyar Színiakadémia tanára. 

A darabról

A Tóbiás és az angyal Jonathan Dove világhírű angol zeneszerző egyfelvonásos bibliai témájú operája, mely 1999-ben íródott. A darabot a kórus tagjai fordították magyarra és a hangszerelésben is eszközöltek kisebb változtatásokat. Mindezt a szerző engedélyével, akivel a Csíkszerda jó kapcsolatot ápol. A kiválóan szerkesztett, kompakt, hetvenperces mű meseszerű szüzséje lehetővé teszi, hogy gyermekek és felnőttek számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtson az előadás.

A nagyszabású produkciónak olyan helyet keresünk, amely a főpróbahéttől kezdődően (november 10-től) az utolsó előadás utáni napig (december 5-ig) folyamatosan rendelkezésünkre áll, hogy minden alkalommal a kellékeinkkel és hangszereinkkel berendezett térbe térhessünk vissza. 

Forrás: Csíkszerda