Most már aztán biztosan megújul a POSZT

Egyhangú döntéssel Magyar Attilát választotta a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cég ügyvezetői posztjára a cég tulajdonosi taggyűlése.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pécsi Országos Színházi Találkozó tulajdonosa, a POSZF Kft. ügyvezetői pályázatára hárman jelentkeztek. Közülük a szakmai bizottság Magyar Attilának szavazott bizalmat. A döntést most jóváhagyta a Kft. taggyűlése is.

Magyar Attila, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója – aki nem azonos az ismert színésszel – elmondta: minden erejével, tudásával azon lesz, hogya következő három év a sikerről és ne a botrányokról szóljon.

Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek POSZT-tal kapcsolatosszomorú tapasztalataiból okulva pályázatában vállalta, hogy a legfontosobb színházszakmai kérdésekben a most felállítandó szakmai tanácsadó testületre támaszkodik. A testület feladata lesz a versenyprogram kiválasztásának, a zsűrizési tematika kialakításának, a díjazási koncepció lefektetésének írásbeli szabályozása, megteremtve a zavartalan működés lehetőségét.

Garanciát jelent

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta: az új ügyvezető egyhangú szakmai támogatása garanciát jelent a POSZT megújulására. Az alpolgármester sikernek nevezte, hogy „olyan egység jött létre, amelyről fél évvel ezelőtt még kevesen álmodtak”. A „nehezen megtalált egyensúly” megőrzése a továbbiakban a színházi szakmán múlik – tette hozzá.

Megjegyezte: céljuk, hogy a POSZT egyszerre legyen aszínházi szakma magas színvonalú, nemzeti jelentőségű seregszemléje és a közönségnek művészi élményeket nyújtó színházi fesztivál.Az alpolgármester szerint Magyar Attila pályázata ezt az irányt jelöli ki a POSZT számára.

Az ügyvezetői posztra Magyar Attila mellett Kiss László rendező, valamint Göttinger Pál rendezővel és Lévai Balázs televíziós szerkesztővel, rendezővel közösen Komáromi György, a fővárosi Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatója is pályázott. A bírálóbizottság január 4-én hallgatta meg a pályázókat. Akkor formai okokra hivatkozva egyhangúlag elutasították Kiss László pályázatát. Komáromi György pályázatát ugyancsak egyhangúlag nem támogatta a grémium.

A POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. keddi tulajdonosi taggyűlésén a Magyar Színházi Társaságot Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaságot Vasvári Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Pécs városát pedig Őri László képviselte.
Az új vezetők

A nyertes pályázatot hárman jegyzik: Magyar Attila mellett Szűcs Gábor és Kővári Zsuzsa is az aláírók között vannak. A pályázat ide kattintva érhető el.

Magyar Attila korábban a Pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetője volt, 2015 óta a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. gazdasági igazgatója. Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas rendező, a Mozaik Művészegyesület elnöke, az NKA Színház és Táncművészeti Kollégiuma, valamint a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) tagja. Volt az Echo TV kreatív igazgatója és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti igazgatója. Kővári Zsuzsa a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője.

A POSZF Kft. korábban rendelt egy, a POSZT történetéről és lehetséges jövőjéről szóló tanulmányt a Mozaik Művészegyesülettől, amelynek elkészülését az NKA a miniszteri támogatás keretéből 5 millió forinttal támogatta. A tanulmány szerzője Szűcs Gábor volt.