Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

Eldőlt a POSZT sorsa

Döntött a szakmai bizottság, megvan, ki lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) új ügyvezetője.

A POSZF Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. nemrég pályázatot írt ki a Pécsi Országos Színházi Találkozó ügyvezetői posztjára. A benyújtási határidő december 30-án járt le.

Az ügyvezetői posztra három pályázat érkezett. Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója Göttinger Pállal és Lévai Balázzsal közösen adta be szakmai anyagát. Magyar Attila, a Zsolnay Negyed gazdasági igazgatója Szűcs Gáborral és Kővári Zsuzsával közösen pályázott. A harmadik aspiráns Kiss László rendező volt.

A pályázókat január negyedikén szakmai bizottság előtt hallgatták meg. A bizottság tagjai Őri László, Pécs alpolgármestere mellett a Magyar Színházi Társaság képviselője, Jordán Tamás szombathelyi színigazgató és a Magyar Teátrumi Társaság delegáltja, Rázga Miklós pécsi színigazgató voltak.

Az Origo információi szerint Kiss László pályázatát formai okokra hivatkozva kizárták a versenyből: Kiss nem csatolt a pályázati kiírásban elvárt üzleti tervet.

A bizottság az Origo információi szerint nem támogatta Komáromi György pályázatát.A nyertes így Magyar Attila, Szűcs Gábor és Kővári Zsuzsa pályázata lett:nekik információink szerint bizonyos feltételekkel, további kérésekkel, 2 igen szavazattal adott bizalmat a bizottság.

Magyar Attila korábban a Pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetője volt, 2015 óta a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. gazdasági igazgatója. Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas rendező, a Mozaik Művészegyesület elnöke, az NKA Színház és Táncművészeti Kollégiuma, valamint a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) tagja. Volt az Echo TV kreatív igazgatója és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti igazgatója. Kővári Zsuzsa a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője.

A POSZF Kft. korábban rendelt egy, a POSZT történetéről és lehetséges jövőjéről szóló tanulmányt a Mozaik Művészegyesülettől, amelynek elkészülését az NKA a miniszteri támogatás keretéből 5 millió forinttal támogatta. A tanulmány szerzője Szűcs Gábor volt.
Fenntartható fejlődés, megállapodáskényszer

Az ügyvezetői posztra beadott mindhárom pályázat nyilvános, Kiss Lászlóé ide kattintva, Komáromi Györgyé ide kattintva, Magyar Attiláé pedig ide kattintva érhető el.

A Színház.net-en megjelent elemzés szerint „Magyar Attila és Szűcs Gábor pályázata elsősorban arra irányul, hogy a POSZT-ot mint brandet új, változatosabb és üzletileg sikeresebb tartalommal töltse meg. (…) A tervezet nagy hangsúlyt fektet a pécsi színházi fesztivál összművészeti jellegére és turisztikai vetületére. (…) Magyar Attila pályázata a színházművészet szempontjából nem releváns, pontosabban e tárgyban a dolgozat különböző fejezetei helyenként ellentmondanak egymásnak.Nehéz felfedezni a világosan megfogalmazott szándékot:mi legyen a POSZT célkitűzése, fő vonala, meghatározó koncepciója”.

„Tekintettel a színházi szakma jelenlegi megosztottságára, a legjobb megoldásnak a konszenzuson alapuló kiválasztást tartom. Úgy gondolom, a két eltérő véleménnyel bíró szervezet, a Színházi és a Teátrumi Társaság azonos súllyal kell, hogy érvényesítse akaratát a POSZT-on szereplő versenyelőadások kiválasztása során” – olvasható Magyar Attila pályázatában.

Ez az elv gyakorlatilag megegyezik a jelenlegi, sokak által bírált helyzettel, amelynek eredményeképp a két társaság eleinte komoly botrányokat kiváltó, átláthatatlan háttéralkuk révén egyezett meg a szakmai kérdésekről. A felháborodás hatására tavaly végül abban egyeztek meg, hogy megegyezésre nem is törekedve, egymástól függetlenül, fele-fele arányban delegálnak zsűritagokat és fesztivál-válogatókat.

Magyarék elképzeléseinek „megvalósításasok érdekes elemmel és fenntartható fejlődéssel kecsegtet,valamint nagy közös munkához, megállapodáskényszerekhez, avagy végső soron az ügyvezető felelős döntéseihez vezethet” – értékeli a nyertes pályázatot a Színház.net-en Stuber Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke.