Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Ezt nézd meg - Levélszerelmek

Ezen a héten két olyan előadást ajánlunk, amelyekben a szerelem nem első látásra, hanem sokadik olvasásra érkezik. Igaz, az egyikben a szerelmesek csak hiszik, hogy még sosem látták egymást.

Illatszertár (Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás)
László Miklós darabja 1937-ben kezdte karrierjét a Pesti Színházban, ami akkor még a mai Centrál Színház épületében működött, így tulajdonképpen hazatalált. Előtte azonban még bejárta a világot, és több alkalommal meg is filmesítették. A legutóbbi változat - Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével - A szerelem hálójában volt, 1998-ban. De emlékezetes az a magyar tévéjáték is 1987-ből, amelynek egyik szereplője, az Asztalos urat játszó Kern András most a drogéria tulajdonosát alakítja.
A két világháború közötti Budapestet felidéző színdarab egy olyan békebeli világról szól, ami persze a valóságban egyáltalán nem volt olyan békebeli, mindenesetre a szebbik, nosztalgikusabb oldaláról. Egy olyan üzletről, ahol az üzlet mellett még az emberek - legyenek vevők vagy eladók - is számítottak. Örömeikről, reményeikről, csalódásaikról. És két emberről, akik egy távkapcsolatban, levélszerelemben keresik a boldogságot. A poént - ha valaki nem ismerné - nem szeretnénk lelőni, az viszont nem titok, hogy ez volt Bereczki Zoltán egyik első olyan szerepe, amellyel elindult a musical színjátszás felől a próza irányába, olyan játszótársakkal, mint Pokorny Lia, Simon Kornél vagy - a már említett Kern András mellett - Cserna Antal.
"Az előadás nagy erőssége, hogy a színészi játékok professzionalitása miatt nem ragad össze a szánk a márctól, hanem megbocsátható vacsi utáni nassolás lesz az estéből” - írta Hodászi Ádám a 7óra7-en. Nassolni meg, ugye, (majdnem) mindenki szeret.
Az előadás január 16-án, 19 órától látható a Centrál Színházban. Aki lemaradna róla, legközelebb február 4-én 19 órakor nézheti meg.


Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház, rendező: Göttinger Pál)

A levélszerelmek ahelyett, hogy kimentek volna a divatból, az e-mailek elterjedésével új erőre kaptak, velük együtt pedig a levélregények is. Az osztrák szerző, Daniel Glattauer regénye, amelyben egy félreütött e-mail cím miatt keveredik levelezésbe Emmi és Leo, hamar nemzetközi bestseller lett.
Egy levélregényt színpadra állítani? Nem könnyű feladat, hiszen nem túl mozgalmas alaphelyzet, hogy a színpad egyik felén egy színésznő, a másikon meg egy színész monologizál. Fullajtár Andrea és Őze Áron monológjaiból mégis valódi dialógus, valódi kapcsolat születik. Ahogy kritikájában Ugrai István írta: „éppen ez ragadja meg őket egymásban. Hogy nincs gát. Hogy nincs kell, hogy nincs muszáj. Csak lehetőség van. Csak szabadság van. A szabadság mámorító íze jön át a sorokon, és azt ragasztják a billentyűre. Kapcsolatuk a kapcsolatukról szól, a két emberről és a kapcsolat alakulásának a reflexiójáról.”
Hogy Emmi és Leo találkoznak-e, és hogy lehet-e jövője ennek a levélszerelemnek, azt persze nem áruljuk el, de aki kíváncsi rá, megnézheti január 16-án 19 órakor a Belvárosi Színházban, vagy február 4-én 20 órakor ugyanott.


Az előadásokat a 7óra7.hu ajánlja.

forrás: http://port.hu/