Ezt nézd meg - Levélszerelmek

Ezen a héten két olyan előadást ajánlunk, amelyekben a szerelem nem első látásra, hanem sokadik olvasásra érkezik. Igaz, az egyikben a szerelmesek csak hiszik, hogy még sosem látták egymást.

Illatszertár (Centrál Színház, rendező: Puskás Tamás)
László Miklós darabja 1937-ben kezdte karrierjét a Pesti Színházban, ami akkor még a mai Centrál Színház épületében működött, így tulajdonképpen hazatalált. Előtte azonban még bejárta a világot, és több alkalommal meg is filmesítették. A legutóbbi változat - Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével - A szerelem hálójában volt, 1998-ban. De emlékezetes az a magyar tévéjáték is 1987-ből, amelynek egyik szereplője, az Asztalos urat játszó Kern András most a drogéria tulajdonosát alakítja.
A két világháború közötti Budapestet felidéző színdarab egy olyan békebeli világról szól, ami persze a valóságban egyáltalán nem volt olyan békebeli, mindenesetre a szebbik, nosztalgikusabb oldaláról. Egy olyan üzletről, ahol az üzlet mellett még az emberek - legyenek vevők vagy eladók - is számítottak. Örömeikről, reményeikről, csalódásaikról. És két emberről, akik egy távkapcsolatban, levélszerelemben keresik a boldogságot. A poént - ha valaki nem ismerné - nem szeretnénk lelőni, az viszont nem titok, hogy ez volt Bereczki Zoltán egyik első olyan szerepe, amellyel elindult a musical színjátszás felől a próza irányába, olyan játszótársakkal, mint Pokorny Lia, Simon Kornél vagy - a már említett Kern András mellett - Cserna Antal.
"Az előadás nagy erőssége, hogy a színészi játékok professzionalitása miatt nem ragad össze a szánk a márctól, hanem megbocsátható vacsi utáni nassolás lesz az estéből” - írta Hodászi Ádám a 7óra7-en. Nassolni meg, ugye, (majdnem) mindenki szeret.
Az előadás január 16-án, 19 órától látható a Centrál Színházban. Aki lemaradna róla, legközelebb február 4-én 19 órakor nézheti meg.


Gyógyír északi szélre (Belvárosi Színház, rendező: Göttinger Pál)

A levélszerelmek ahelyett, hogy kimentek volna a divatból, az e-mailek elterjedésével új erőre kaptak, velük együtt pedig a levélregények is. Az osztrák szerző, Daniel Glattauer regénye, amelyben egy félreütött e-mail cím miatt keveredik levelezésbe Emmi és Leo, hamar nemzetközi bestseller lett.
Egy levélregényt színpadra állítani? Nem könnyű feladat, hiszen nem túl mozgalmas alaphelyzet, hogy a színpad egyik felén egy színésznő, a másikon meg egy színész monologizál. Fullajtár Andrea és Őze Áron monológjaiból mégis valódi dialógus, valódi kapcsolat születik. Ahogy kritikájában Ugrai István írta: „éppen ez ragadja meg őket egymásban. Hogy nincs gát. Hogy nincs kell, hogy nincs muszáj. Csak lehetőség van. Csak szabadság van. A szabadság mámorító íze jön át a sorokon, és azt ragasztják a billentyűre. Kapcsolatuk a kapcsolatukról szól, a két emberről és a kapcsolat alakulásának a reflexiójáról.”
Hogy Emmi és Leo találkoznak-e, és hogy lehet-e jövője ennek a levélszerelemnek, azt persze nem áruljuk el, de aki kíváncsi rá, megnézheti január 16-án 19 órakor a Belvárosi Színházban, vagy február 4-én 20 órakor ugyanott.


Az előadásokat a 7óra7.hu ajánlja.

forrás: http://port.hu/