Kezdet vagy keserű vég?

Új ügyvezetése lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozónak. A győztes team – Magyar Attila, Szűcs Gábor és Kővári Zsuzsa – elsősorban a város és a Magyar Teátrumi Társaság vezetésének a bizalmát élvezi. De mindent megtesz egy egyelőre nehezen elhihető, szakmai konszenzus kialakítására is. Lesz bőven feladata, hiszen a POSZT körül sok botrányos esemény történt az utóbbi időben. A holnapi tulajdonosi taggyűlésre a győztesek állítólag egy egyeztetett tanácsadói listával érkeznek, a grémium elnöke Hegedűs D. Géza lehet.

Sokan temetik a tizenöt éves Pécsi Országos Színházi Találkozót. Az egyre többet bírált fesztiválnak a tavalyi botrányok sem tettek jót. Emlékezetes, hogy nagy vihar kerekedett a zsűri összetétele és végül a díjazás körül is. Több társulat nem volt hajlandó részt venni a versenyben, sokan kiléptek a Magyar Színházi Társaságból. A találkozót, mint ahogy a hazai színházi életet is teljesen átszőtte, durvábban fogalmazva, megmérgezte a politika. A POSZT esetében Pécs és a Magyar Színházi Társaság mellé néhány éve belépett egy harmadik tulajdonos, a jobb oldalhoz közel álló Magyar Teátrumi Társaság, azóta állandó térnyerési tereppé vált a jobb napokat megért seregszemle. Ilyen előzmények után írtak ki tavaly december elején pályázatot a fesztivált működtető nonprofit kft. ügyvezetői posztjára. A törvények szerint nem lett volna kötelező a pályázat kiírása, de a tulajdonosok képviselői, beleértve Páva Zsolt pécsi polgármestert, mégis úgy látták jónak, hogy legyen pályázat, hiszen így a döntés kevésbé támadható. Más kérdés, hogy most is úgy látszik, hogy a pályázat igazából csupán formalitásnak tekinthető. Történt ugyanis, hogy a pályázatra hárman aspiráltak.

Magyar Attila, aki nem azonos az ismert színésszel, hanem jelenleg a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. gazdasági igazgatója, korábban pedig szintén a baranyai városban dolgozott, méghozzá a Pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetőjeként. Állítólag őt a városvezetés kapacitálta, hogy induljon. Arról nem tudni, hogy lenne bármilyen színházi kötődése. Magyar Attila pályázatában helyet kapott Szűcs Gábor rendező, a Mozaik Művészegyesület elnöke, az NKA Színház és Táncművészeti Kollégiuma, valamint a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) tagja. Előtte az Echo TV kreatív igazgatójaként is dolgozott és egy ideig a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti igazgatójaként is tevékenykedett. Harmadikként Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője jegyzi Magyar Attila pályázatát. A POSZF Kft. korábban rendelt egy, a POSZT történetéről és lehetséges jövőjéről szóló tanulmányt a Mozaik Művészegyesülettől, amelynek elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap a miniszteri keretéből 5 millió forinttal támogatta. A tanulmány szerzője, micsoda véletlen, éppen Szűcs Gábor volt, a tanulmány elkészítésében pedig mások mellett Kővári Zsuzsa is közreműködött.

A POSZT megreformálására vonatkozó tanulmányt, miközben közpénzt használtak fel az elkészítésére, eddig hivatalosan sehol nem publikálták. Tavaly volt a dokumentumnak egy nyilvános reprezentációja a fesztivál ideje alatt. Annyit láthattunk, hogy sok ábrából, táblázatból áll, az ottani benyomás szerint nélkülözi a konkrét megoldásokat, inkább az üzleti szakzsargon szellemét igyekszik követni, divatos kifejezésekkel tarkítva. A reprezentáción, amelyen nem derült ki miért éppen a Mozaik Művészegyesület kérték fel a tanulmány elkészítésére, többen vitába szálltak a bemutatót moderáló Gáspár Andrással, aki projektvezetőként Szűcs Gábor egyik jobb keze volt a tanulmánykészítésben. Többeknek nem tetszett a színész túlzott magabiztossága sem.

Magyar Attilával mit sem törődve pályázott egy másik csapat is, méghozzá egy szakmában ismert nevekből álló gárda. Az ügyvezetői posztot a csapatból Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója töltötte volna be, a művészeti igazgató Göttinger Pál rendező lett volna, a kommunikációs vezető pedig Lévai Balázs televíziós riporter, aki évek óta vezeti a POSZT szakmai beszélgetéseit. A harmadik pályázó Kiss László rendező volt, akinek a pályázatát a háromtagú szakmai kuratórium formai okok miatt egyhangúlag elutasította.

A bírálók összetétele egyébként pikánsnak is nevezhető, hiszen egy testületbe került Jordán Tamás, a szombathelyi teátrum igazgatója, a POSZT egyik elindítója, akit a Magyar Színházi Társaság delegált a testületbe, és két pécsi, a Magyar Teátrumi Társaság küldöttjeként a pécsi színház direktora, Rázga Miklós, valamint Pécs városának képviseletében Őri László alpolgármester. Kisebb meglepetésre Komáromi György pályázatát a színházi társaság sem támogatta, csak úgy, mint a másik két kurátor - ez utóbbi már egyáltalán nem meglepetés. Komáromiék szerint az lett volna az üdvös, ha nem lenne verseny a fesztiválon, bár a szakmai szervezetek oszthatnának díjakat. A versenyprogram válogatását pedig három konkrétan megnevezett kritikusra – Kovács Bálintra, Sándor L. Istvánra és Urbán Balázsra – bízták volna, mellettük egy-egy tagot küldhetett volna a válogatók közé a színházi és a teátrumi társaság is.

Jordán Tamás lapunknak elmondta, hogy ezek a megoldások a színházi társaság elnökségének, amely megvitatta a pályázatokat, egyáltalán nem tetszettek. Jordán szerint a válogatók személyének kiválasztását, ha már kritikusokról van szó, a Színházi Kritikusok Céhére kellett volna bízni. A direktor szerint az sem szerencsés, hogy bár nem lenne verseny, mégis osztanának díjakat. A zsűri Magyar Attila pályázatát végül kettő egy arányban támogatta. Jordán Tamás elmondta, ő a színházi társaság álláspontját képviselte és azért nem támogatta a pályázatot, mert szerinte nem adott egyértelmű választ a pályázat a versenyprogram válogatására és elbírálásának módjára.

Egyébként Szűcs Gáborék támogatóként több nevet is felsorolnak: például Máté Gábort és Mácsai Pált, de az aláírt támogatói nyilatkozatuk nem szerepel a pályázatban. Megemlítenek viszont egy tanácsadó testületet, de csak a grémium leendő vezetőjének, Lőrinczy Györgynek, a Budapesti Operettszínház igazgatójának a nevét olvashatjuk konkrétan. Úgy tudjuk, Magyar Attila és Szűcs Gábor a szakmai kuratórium intelmét betartva találkozót kértek a színházi és teátrumi társaság vezetőitől is, hogy tisztázzák a nyitott kérdéseket, tárgyaltak is az elmúlt hétvégén, és minden bizonnyal a holnapi tulajdonosi taggyűlésre, melyen gyakorlatilag végső döntés várható, a lehetséges tanácsadók neveivel is előállnak. Úgy értesültünk, elképzelhető egy konszenzusos lista, amely tartalmazza a tizenkét fős tanácsadó testület tagjait. Legutóbbi információ szerint a grémium elnöke végül Hegedűs D. Géza színész lehet, aki akárcsak Lőrinczy, a színházi társaság új elnökségében is benne van. Bekerülhet a tagok közé a már korábban említett Máté Gábor és Mácsai Pál is, várhatóan jelölhet delegáltat a kritikusok céhe, a Független Előadó-művészeti Szövetség és a Magyar Művészeti Akadémia is. Ez a testület tehetne javaslatot az új versenyszabályzatra.

Még az is elképzelhető, hogy a színházi társaság holnap a pályázattal ellentétben Magyar Attila kinevezését tulajdonosként elfogadná, amennyiben megszületne ez a bizonyos konszenzusos tanácsadói lista. Egyelőre kérdéses, hogy a mostani események egy új korszak kevésbé botrányos kezdetét, vagy egy tizenöt éves történet keserű végjátékát jelentik majd.

Balogh Gyula