Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KÁVÉSZÜNET HORVÁTH ILLÉS RENDEZŐVEL

„EZ EGY NAGY BARÁTI, ALKOTÓI ÖSSZEJÖVETEL" A Kőszegi Várszínháznak az idei a 40. évada. A szakmában azt szokták mondani: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd játszani fog. A jubileumi szezon ősbemutatóját, Göttinger Pál Manőver című darabját Horváth Illés rendezi. A tavalyi évadot elvitte a pandémia. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de sokan érkeznek ide Budapestről is, hiszen a város és a környék is vonzó pihenőhely az idelátogatóknak. Kifejezetten szeretik, hogy olyan ősbemutatókat láthatnak, amit máshol nem. Olyan előadásokat, amelyek igényesen szórakoztatnak, és közben elgondolkodtatnak. Az idei darab műfaja: képzeletbeli skandináv vígjáték. A történet napjainkban, Svédországban játszódik, mégpedig a Trombon című kisvárosi napilap szerkesztőségében, ahol Kaspernek, az újság főszerkesztő-helyettesének ideje lenne észhez térnie. Valaha ígéretes és tehetséges újságíró volt, de negyvenegynéhány évesen azt é

Telefonok közé zárva

Bekattanni bárhol, bárkinek sikerülhet. Változatos alaphelyzetekből lehet eljutni a tajtékzásig, vagy egy fajsúlyosabb ámokfutásig. Szabó Borbála Telefondoktor című egyszemélyes bohózatában Békés Dénes (minden bepörgött polgártársunk kenyérre kenhető amúgy), a jól menő nőgyógyász bezárja magát a rendelőjébe. Fájront van, indulna a gyerekeiért az óvodába, de beletöri a kulcsot a zárba. Nem ránt fegyvert, nem ragad fejszét, négy telefonnal próbálja bekötni magához a külvilágot, és ahogyan telik az ajtó mögé szorult ideje, úgy keveredik egyre kuszább hazugságokba a vonalak túlvégén vele szópárbajt vívókkal.

Az Orosz Dénes rendezte, Göttinger Pál játszotta, Jászberényben többszörösen bemutatott darab június 12-én a Malom Film-Színházba csalogatta be a közönséget. Göttinger nem is színész, inkább rendező, de könnyedén, üresjáratok nélkül elbírt a másfél órás előadással. Szerethetően izzadt bele a kék ingébe és a szemüvegébe.

Komótosan, betartva a fokozatosság elvét, borult ki az anyukája politikai vonzalmain, a lányaiért küldött barátja és annak szeretője ügyetlenségén, a szabadelvű nevelésben hívő felesége dührohamain, a felmentő lakatos késlekedésén, és az egyik páciensének szülési fájdalmain.

A Telefondoktor humora szimpatikusan visszafogott, végtére is: nem valamiféle apokaliptikus látomás ölt testet a színpadon, csak egy peches mozdulat következményei halmozódnak egyre nagyobb kupacba, kis korrajzzal megtoldva, jó tempóban, jól megírva.

Az orvos a házban (doktor hauz…) a végén egy újszülött világra jöttének örülhet, akinek majd, remélhetőleg, minden vicc új lesz.

Kun Tibor