Éneklő emberek lepik el a pesti utcákat szombaton

Hatszáz énekessel, öt stílussal, gyönyörű helyszínekkel és meglepő flashmobokkal várja közönségét a kórusok harmadik éjszakája szombat este a józsefvárosi palotanegyedben, a Mikszáth tér környékén.

A főbb helyszínek szerdai sajtóbejárásán Borbás Réka főszervező és Tóth Árpád művészeti vezető elmondták: a kóruséjszakán az éneklés örömét, természetességét és közösségformáló erejét szeretnék megosztani mindenkivel. Alapelvük, hogy nincs hangosítás, és nem használnak hangszereket. 

A Csíkszerda Kórus bábáskodásával, önkéntesek segítségével szervezett kóruséjszakára 30, nagyrészt amatőr kórust hívtak meg gyerekkórusoktól nyugdíjas énekkarokig. A hét helyszínre és a közöttük lévő terekre, utcákra mintegy 1500 embert várnak. 

A Hangot a térnek! mottójú idei kórusok éjszakája szombaton 18 órakor kezdődik az "éneklő utcával": a Kálvin téri metrókijárótól a Szabó Ervin Könyvtárig, majd az Ötpacsirta utcán át a Pollack Mihály térig végigsétálva az érdeklődőket éneklő "falakként" fogadják a résztvevő kórusok, ízelítőt adva az este későbbi kínálatából. 


A koncertek 19 órától veszik kezdetüket a helyszíneken, az Ötpacsirta utcai Építész-udvarban, a Szabó Ervin Könyvtár zenei gyűjteményének kertjében, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarának belső udvarán, a Jézus Szíve-templomban, a Lőrinc pap tér 3. szám alatti ház belső udvarában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának Gesztenyés-kertjében, valamint a Nemzeti Múzeum belső udvarában. A szabadtéri helyszínek esetében a szervezők zárt esőhelyszínről is gondoskodtak. 

Minden koncert 20 percig tart, majd 10 perc szünet következik, ekkor van lehetőség átsétálni egy másik helyszínre, de a program úgy lett összeállítva, hogy aki egy helyen tölti az egész estét, az is a legtöbb műfajjal találkozik. Idén régi, klasszik, kortárs, folk és könnyű kategóriákba sorolták a koncerteket. 

Az este végén újra mindenki találkozik a Pollack Mihály téren, ahol 22.30-kor az összes fellépő kórus együtt adja elő a harmadik kórusok éjszakája Andrásfalva című záródalát. 

A szervezők kiemelték, hogy az egész este folyamán flashmobok, tervezett és spontán éneklések lephetik meg a környéken járókat, az ének a legkülönfélébb helyekről, ablakokból, erkélyekről csendülhet föl, és a legváratlanabb formációk bukkanhatnak fel, várnak például négy norvég viking énekest is – jegyezték meg. 


A szervezett koncerthelyszínekre csak jeggyel lehet belépni, ezeket a Mikszáth téren és a Pollack Mihály téren felállított információs pultokon és további jegyvételi pontokon lehet megvenni aznap (az internetes elővétel már lezárult). A gyerekek ingyenesen, illetve kedvezményes áron vehetnek részt a koncertsorozaton. 

Borbás Réka főszervező az MTI-nek elmondta: a rendezvényt kis részben NKA-pályázati pénzből és a józsefvárosi önkormányzat támogatásából, nagy részben a jegybevételekből finanszírozzák, és csaknem 100 önkéntes munkájából valósítják meg. 

Tóth Árpád művészeti vezető elmondása szerint a szervező Csíkszerda Kórus 150 aktív tagjával az egyik legnagyobb hazai amatőr kórusnak számít. Nevüket onnan kapták, hogy csíkos ruhában lépnek fel, és szerdánként próbálnak. Fő üzenetük, hogy a kóruséneklés a 21. századi városi kultúrának is szerves része lehet, csak "kortárs fejjel" kell hozzáállni: ennek jegyében nagyon széles repertoárral dolgoznak, élnek az improvizáció eszközeivel, soha nem énekelnek kottából és bevonják a közönséget – mondta.

forrás: http://hvg.hu/