Nyári Kavalkád: Frivol rokokótól a Gregor-emlékestig

Hatodik alkalommal rendezik meg a Nyári Kavalkádot a szegedi városháza udvarán és az IH Rendezvényközpontban. A Muzsikáló Udvar programsorozatában fellép többek között Horgas Eszter, Miklósa Erika és a Fool Moon vokálegyüttes.

A Nyári Kavalkád előadás-sorozatát A csemegepultos naplója című előadás nyitja a városháza udvarán július 1-jén, amely könnyed, fiatalos hangvételű, és egyben remek társadalomkritika is. 6-án Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című darabját játssza Őze Áron és Fullajtár Andrea. 7-én Gergely Róbert önálló estjét, 8-án a Keleti szél című népzenei forgatagot, 9-én a 1705 TRO koncertjét láthatja-hallhatja a szegedi közönség. 

Meglepetés Thuróczy Katalin Pastorale című rokokó vígjátéka, alcíme szerint egy könnyed nyári játék, amelynek az égvilágon semmi tanulsága. – Ez egy igényes, színvonalas előadás, manapság a színháznak ezekhez az értékekhez kellene felnőnie. A darab 2000-ben íródott, eddig csak a Kőszegi Várszínházban mutatták be. Jellemzi a finom, frivol humor, a bonyodalmak és a párhuzamos cselekmények: egyszerre láthatjuk benne Mária Teréziát és Haydnt – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Márkus Judit, aki Corát, az énekesnőt alakítja majd. 

A július 13-án, 14-én és 15-én látható produkcióban játszik még Borovics Tamás, Gömöri Krisztián, Jakab Tamás, Rédei Roland és Szilágyi Annamária is, aki egyben az előadás rendezője is. 

A Muzsikáló Udvar is sokféle produkciót kínál neves hazai és külföldi művészek közreműködésével: július 30-án Horgas Eszter estjével indul a sorozat, augusztus 4-én láthatják Berecz Andrást és két fiát, akik a népzenei vonalat képviselik. 5-én Gájer Bálint ad szvingestet, 6-án a Fool Moon vokálegyüttes is különleges csemegével készül, hiszen vendégük lesz Laár András. Koncertjük a Kettesben jó címet viseli, és ígéretük szerint nem lesz mentes a humortól. A könnyed nyári szórakozást kedvelők 7-én meghallgathatják Domenico Menini tenorista sorrentói szerenádját. A Muzsikáló Udvar sorozata augusztus 8-án Gregor József-emlékesttel zárul: a népszerű basszista ezen a napon lenne 75 éves. – Nem szomorú emlékestet tervezünk, hanem humoros, kedélyes produkciót, ahol inkább a zenéé, mint a beszédé lesz a főszerep – tudtuk meg Vajda Júliától, aki mellett szerepel az esten a Kossuth-díjas Miklósa Erika, Gál Erika, Szvétek László, Gregor Bernadett és Fekete Attila is. Az előadásokra helyre szóló jegyek kaphatók az IH Rendezvényközpontban, a Senior Centerben, a Belvárosi moziban és az előadás előtt egy órával a helyszínen.