Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Színházi fesztivál Tatabányán

MOST Feszt elnevezéssel monodráma- és stúdiószínházi fesztivált rendeznek Tatabányán március 26-29. között. Az eseménysorozaton nyolc előadás látható: két független, három vidéki és három határon túli.

Mint a 7óra7-nek adott interjújában a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója, Crespo Rodrigo elmondta, bár nem volt válogatási szempont, úgy adódott: az előadások közül több is foglalkozik a tolerancia kérdésével vagy éppen a vallási fanatizmussal.

A fesztiválnak négytagú zsűrije lesz, egy-egy taggal a Színházi Társaságból, a Teátrumi Társaságból, az MMA-ból és a kritikus szakmából. Négy díjat ítélnek majd oda: a legjobb előadásét, a legjobb alakításét, lesz különdíj és MMA-különdíj is.

Minden előadás után 15-20 perces közönségtalálkozókat szerveznek. Terveznek két zenei programot is: egy összeállítást világháborús katonadalokból és egy dzsesszprogramot.

A jegyek mellé bérletkonstrukciót is kidolgozott a színház.